3.1 C
România
21 februarie 2024
George Soros trage un semnal de alarma: Ne putem astepta la o noua criza financiara globala. Europa se confrunta cu o criza existentiala
Externe

George Soros: Daca nu se trezeste, Uniunea Europeana va avea soarta Uniunii Sovietice in 1991

Miliardarul George Soros trage un semnal de alarma catre Uniunea Europeana prin care ii cere „sa se trezeasca” si sa realizeze „magnitudinea amenintarii” cu care se confrunta din partea factorilor de risc externi, dar si interni, riscand altfel „sa tranforme visul european in cosmarul secolului 21”, transmite CNBC. „In caz contrar, Uniunea Europeana va avea soarta Uniunii Sovietice in 1991”, sustine investitorul Soros.

Europa se indreapta cu ochii inchisi catre distrugere, sunt spusele miliardarului intr-un articol publicat pe Project Syndicate. Acesta a cerut popoarelor europene sa „se trezeasca pana nu este prea tarziu”.

„Daca nu se trezeste, Uniunea Europeana va avea soarta Uniunii Sovietice in 1991″, spune Soros, amintind de caderea comunismului si a URSS.

Uniunea Europeana trece printr-un moment de incercare, al carui rezultat este incert, iar liderii europeni si cetatenii de rand nu realizeaza acest lucru, mai spune George Soros.

„Actuala conducere ne aduce aminte de comitetul de decizie al URSS, cand a cazut Uniunea Sovietica. Continua sa dea directive ca si cum ar mai avea veo importanta”, scrie Soros.

Articolul publicat de Soros se intituleaza ”Europa, te rog, trezeste-te”.

Articolul miliardarului vine intr-un context in care urmeaza alegeri pentru Parlamentul European la sfarsitul acestei primaveri, iar partidele eurosceptice stau bine in sondaje.

„Din pacate, fortele anti-europene se vor bucura de avantaje competitive. Sunt mai multe motive pentru care se intampla acest lucru, printre care sistemul de partide invechit care se mentine in majoritatea tarilor europene, imposibilitatea de a schimba prevederile tratatelor, si lipsa instrumentelor legale de a disciplina statele membre care incalca principiile pe care Uniunea Europeana a fost fondata”, mai spune acesta.

Afirmatiile lui George Soros vin intr-un moment in care Europa se confrunta cu ascensiunea populismului si cu o perioada de instabilitate si incertitudine. Pe de-o parte, Comunitatea se confrunta cu problema Brexit, in timp ce bugetul exerctiului financiar multi-anual este dezbatut in Parlamentul European, de multe ori existand pareri diferite printre statele membre.

Soros mai da exemplul Germaniei, unde partidul eurosceptic „Alternativa pentru Germania” castiga teren in ceea ce priveste electoratul. In privinta Italiei, el mai spune ca Europa a facut o „greseala fatala” cand a decis la Dublin ca imigrantii sa poata solicita azil politic in prima tara in care intra, in contextul in care majoritatea imigrantilor din Siria ajung in Europa prin Marea Mediterana, ajutati de contrabandisti. Problema imigrantilor cu care s-a confruntat Italia a fortat electoratul sa „se arunce in bratele partidelor anti-europene, cum ar fi Liga Europeana sau Miscarea Cinci Stele”, mai noteaza Soros.

Solutia pe care o vede miliardarul este ca „majoritatea pro-europeana sa fie trezita si mobilizata sa apere valorile pe care UE a fost fondata, altfel, visul unei Europe Unite va deveni cosmarul secolului 21”.

Related posts

Romanii care traiesc, studiaza si muncesc in Marea Britanie pot afla cum vor fi fi afectati de Brexit

Ioana Badulescu

Polonia: Tadeusz Mazowiecki, primul premier capitalist, a murit la varsta de 86 ani

Bogdan

Acordul Brexit a fost respins categoric de Parlamentul din Marea Britanie, se cere demisia premierului Theresa May

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult