0.7 C
România
23 noiembrie 2020
Economie

Georgescu, BNR: Indisciplina financiara produce tensiuni in economie si un grad ridicat de indatorare al firmelor

Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a declarat, vineri, ca indisciplina financiara genereaza tensiuni in economie si un grad ridicat de indatorare al firmelor, explicand ca cei disciplinati, care isi platesc taxele, nu resimt cresterea economica, iar cei indisciplinati sunt relaxati pentru ca isi insusesc o parte nejustificat de mare din valoarea adaugata obtinuta in economie.

„Desi situatia macroeconomica este foarte buna (indeplinirea criteriilor de la Maastricht, precum si a 10 din cei 11 indicatori ai tabloului de bord european privind macrostabilitatea), exista tensiuni la nivel microeconomic, deoarece repartitia PIB in economie este inadecvata. Sunt tensionati cei disciplinati (persoane fizice si juridice care respecta legea) pentru ca nu resimt cresterea economica, multe din canalele repartizarii valorii adaugate sunt obturate de indisciplina altor persoane juridice si fizice. In schimb sunt relaxati cei indisciplinati deoarece isi insusesc o parte nejustificat de mare din valoarea adaugata obtinuta in economie”, a explicat Georgescu in cadrul unei conferinte.

Tara cu cele mai mari salarii din Europa

In opinia lui Florin Georgescu, resursele necesare pentru diminuarea tensiunilor microeconomice exista. „Sunt aici, la noi in tara, dar sunt capturate de anumite grupuri sociale care nu vor sa le puna in circuitul economic. De aceea trebuie mai multa transparenta si responsabilitate din partea tuturor contribuabililor si mai multa fermitate din partea statului”, a mai spus acesta.

ISARESCU TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA: Reducerile de taxe si impozite din Codul Fiscal, inaplicabile economic

Prim-viceguvernatorul BNR a mai aratat ca exista o relatie directa intre disciplina financiara, cresterea economica si nivelul de trai al populatiei, pentru ca pierderile diminueaza valoarea adaugata bruta si, implicit, valoarea PIB. „Un PIB erodat de pierderi genereaza venituri bugetare mai mici, cheltuieli publice cu infrastructurile fizice (transporturi, sectorul energetic, telecomunicatii etc.) si umane (educatie, sanatate, cultura etc.) mai reduse. Astfel, scade calitatea fortei de munca (principal factor de productie), se diminueaza PIB potential, deci suntem intr-un cerc vicios”, a mai spus prim-viceguvernatorul.

Georgescu a subliniat ca indisciplina financiara duce si la un grad de indatorare ridicat al firmelor.

Acesta a prezentat si o situatie a firmelor din Romania, private si de stat, la nivelul anului 2013, din care reiese faptul ca ambele sectoare prezinta un sold pozitiv intre profituri si pierderi (+1,5 miliarde de lei pentru sectorul de stat, respectiv +14,5 miliarde de lei in sectorul privat). „Statul mai este actionar la 400 de companii, care inregistreaza pierderi de 3 miliarde de lei (patru aflate in proces de restructurare si privatizare, respectiv Societatea Complex Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Posta Romana, CFR Marfa). Restul sunt unitati care furnizeaza servicii publice locale (energie termica, transport in comun etc.). Sectorul privat prezinta 263.500 firme cu pierderi in valoare de 39 miliarde de lei, suma relativ constanta in ultimii 7 ani”, a mai spus Florin Georgescu.

Stampila nu mai este necesara pentru firme si PFA. OG nr. 17/2015, in vigoare din 23 iulie

In opinia sa, solutia pentru firmele cu pierderi consta in recapitalizare sau iesirea de pe piata. „Pierderile companiilor de stat majoreaza deficitul bugetului general consolidat, conform standardului ESA (circa 0,1% din PIB in 2013, fata de 1,8% in 2000). In plus, Legea 31/1990 prevede obligatia recapitalizarii de catre actionari a societatilor pentru care capitalul propriu scade sub 50% din capitalul social legal”, a adaugat reprezentantul BNR.

In aceste conditii, necesarul de recapitalizare este de 57 de miliard de lei, din care 51 de miliarde de lei la firmele private), pentru atingerea a 50% din capitalul social. Pentru a se ajunge la 100% din capitalul social, este necesar un capital de 101 miliarde de lei, din care 91 de miliarde de lei la firmele private, sustine Georgescu.

Noul Cod Fiscal, implementat cel tarziu de la 1 ianuarie 2016

Potrivit sursei citate, intarirea disciplinei financiare a persoanelor juridice si fizice implica reforme structurale in economia reala, de stat si privata, imbunatatirea substantiala si coerenta a legislatiei comerciale (indeosebi pentru exit-ul de pe piata), fiscale si contabile, prin preluarea celor mai bune practici din tarile performante ale Uniunii Europene. In plus, este necesara intarirea administratiei fiscale in ceea ce priveste alocarea resurselor umane si aplicarea unor metodologii moderne de control.

Florin Georgescu a mentionat faptul ca actiunile de control recente ale ANAF au dovedit ca o parte a consumului intermediar (cheltuieli), la companiile mari, indeosebi cu capital strain, sunt in fapt, preturi de transfer – optimizare fiscala. „Abia acum s-au apucat sa controleze asa ceva, desi trebuia mai demult facut. Aceste reforme cu caracter structural contribuie la cresterea PIB potential, creeaza premize favorabile pentru stabilitate financiara si prosperitate durabila”, a punctat reprezentantul bancii centrale.

Stiri pe aceeasi tema

Reza Baqir este noul sef al misiunii FMI pentru Romania

Cristiana Petrariu Bota

PRIMA CASA 2018. Programul continua si in acest an cu un plafon al garantiilor de 2 mld. lei

Ioana Badulescu

LEGEA SALARIZARII UNITARE. Criteriile de performanta pe legea salarizarii, asteptate la Ministerul Muncii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult