13.1 C
România
21 septembrie 2021
Germania propune un sistem european de asigurare pentru somaj, ca masura de protectie impotriva socurilor economice
Economie

Germania propune un sistem european de asigurare pentru somaj, ca masura de protectie impotriva socurilor economice

Germania propune înfiinţarea unui sistem european de asigurare pentru şomaj, pentru a face zona euro mai rezistentă la viitoarele şocuri economice. Propunerea îi aparține ministrului german de Finanţe, Olaf Scholz.

Într-un interviu pentru Der Spiegel, oficialul de la Berlin a dezvăluit că această propunere face parte din eforturile Germaniei de a crea un pachet de reforme în colaborare cu Franţa, înaintea summit-ului liderilor Uniunii Europene din această lună.

”Sunt în favoarea suplimentării sistemelor naţionale de asigurări pentru şomaj cu un sistem de reasigurare pentru întreaga zonă euro”, a afirmat Scholz.

Dacă un membru al zonei euro trece printr-o criză care duce la pierderea masivă de locuri de muncă şi la o presiune mare asupra sistemului de asigurări sociale, ţara respectivă s-ar putea împrumuta de la acest fond comun, a explicat ministrul.

”După încheierea recesiunii, ţara respectivă ar returna fondurile împrumutate. În acelaşi timp, toate ţările ar trebui să facă eforturi ca sistemele de siguranţă să fie cât mai pregătite pentru crize”, a adăugat Scholz.

Întrebat dacă Germania ar suporta riscul acestui nou program, Scholz a replicat: ”nu, Germania ar avea de câştigat. Rezervele Agenţiei Federale pentru Forţa de Muncă ar rămâne neatinse, datoriile nu ar fi puse la comun”.

Ministrul a spus că iniţiativa ar întări stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul ei, fără dezavantaje pentru sistemul german de asigurări pentru şomaj.

Este un sistem similar cu cel din Statele Unite. Acolo, statele individuale finanţează asigurările pentru şomaj, dar contribuie la un fond federal. În perioade de criză, pot împrumuta bani de la fondul federal, pentru a suporta mai uşor costurile, a arătat Scholz.

Stiri pe aceeasi tema

Ce isi doresc angajatii in 2020? Dezvoltarea profesionala, pe primul plan in cazul angajatilor tineri

Cristiana Petrariu Bota

Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita vor primi ajutor financiar

Ioana Badulescu

Uzina Dacia de la Mioveni se inchide in conditiile epidemiei de coronavirus, angajatii intra in somaj tehnic

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult