7.8 C
România
27 octombrie 2020
Stiri locale

Ghenele de bloc dispar din Bucuresti, la cerinta UE. Consilierii generali au luat decizia zilele trecute

Ghenele de gunoi din blocuri vor disparea, la cerinta Uniunii Europene (UE), care ne obliga ca pana in 2020 sa reciclam jumatate din cantitatea de gunoi a Romaniei. Astfel, consilierii generali ai Primariei Bucuresti au decis, zilele trecute, sa dispara ghenele de la bloc prin aprobarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu şi lung a serviciului public de salubrizare.

Asadar, daca locuiti intr-un bloc cu ghena, aceasta va fi desfiintata in curand. De acum incolo va trebui să puneţi separat hârtia, sticla, plasticul şi metalele, în containere special amenajate. Daca nu veti respecta normele europene, veti primi amenda.

Strategia de dezvoltare şi funcţionare pe termen mediu şi lung a serviciului public de salubrizare, a fost votata recent la nivelul Capitalei. Potrivit documentului, ghenele din blocuri vor dispărea, iar acolo unde condiţiile permit se vor dezvolta sisteme îngropate sau semiîngropate de colectare a deşeurilor.

În plus, în cartiere trebuie să se amenajeze “insule” de colectare separată a deşeurilor. Acestea vor conţine platforme pe care se vor pune recipienţi pentru deşeuri biodegradabile, hârtie, sticlă, plastic şi metal.

Strategia mai prevede că toate blocurile care se vor construi de acum încolo cu destinaţie de locuinţe, birouri, servicii vor avea prevăzută o incintă destinată colectării separate a deşeurilor. Şi micii afacerişti, patronii de chioşcuri şi magazine de la parterul blocurilor sunt vizaţi. Şi ei vor fi obligaţi să separe deşeurile menajere.

Pungi pentru caini

Şi operatorii de salubrizare vor avea de respectat cerinţe europene. Astfel, în următorii 3 ani va începe înlocuirea măturilor şi a periilor cu echipamente de aspiraţie, iar în 6 ani vor dispărea de tot.

În plus, noua strategie îi obligă pe operatorii de salubrizare să asigure “coşuri stradale speciale dotate cu săculeţ/ pungi care să fie destinate colectării de către cetăţeni a deşeurilor şi dejecţiilor provenite de la animalele de companie”. Toate aceste măsuri trebuie să fie aplicate în maximum 10 ani.

In Bucuresti se generează 318 kg de desuri pe cap. loc./ an, mai puţin decât media pe ţară care este de 346 kg/an, după cum arată datele Eco-Rom Ambalaje.

Foto: HotWeek.ro

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

Primaria Capitalei si RADET, in haos. Ce se intampla cu caldura si apa calda. Primarul Capitalei: Baga-mi-as ****

Cristiana Petrariu Bota

Ariadna Bordean, o tanara lovita pe o trecere de pietoni din Brasov, a murit la spital. Mesaje sfasietoare pe Facebook

Cristiana Petrariu Bota

LUGOJ: Sediul unei banci, evacuat dupa ce a fost descoperita o grenada pe un birou

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult