Romania a avut parte de un seism cu magnitudiea de 4,6 care s-a produs miercuri la pranz in zona seismica Vrancea dar care s-a resimtit si la Bucuresti. Solicitat de un post tv de stiri sa ofere un scurt comentariu referitor la acest eveniment, renumitul seismolog Gheorghe Marmureanu a considerat ca un astfel de cutremur se inscrie in activitatea seismica normala motiv pentru care nu sunt motive de ingrijorare.
Marmureanu a tinut insa sa sublinieze ca romanii vor avea parte in urmatoarea perioada de un cutremur de peste 6 grade fara insa a stii cu exactitate cand va avea loc acesta.
„Nu avem motive de ingrijorare. Un cutremur de 4,6 la 150 de kilometri se inscrie in activitatea seismica normala a zonei Vrancea. Vrancea, repet, este periculoasa atunci cand magnitudinea este peste 7,1. Inainte de un cutremur din acesta… 4,5 nu este mare, nu este important. Va fi, oricum, un cutremur, in jur de 6 grade si ceva”, a spus Marmureanu.
Cutremurul de miercuri este cel mai puternic inregistrat de la inceputul acestui an. Cel mai mare seism inregistrat vreodata in tara, de 7,3 grade pe scara Richter, s-a produs pe 4 martie 1977. Atunci, Romania a fost zgudui de cel mai puternic cutremur din ultima jumatate de secol. Seismul care a avut magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a avut loc la ora 21.22.22 si a durat 56 de secunde.
Printre victimele cutremurului s-au numarat si cateva personalitati marcante ale tarii noastre: Doina Badea, Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, prozatorii A. E. Baconski si Alexandru Ivasiuc.
Imediat dupa tragedie, dictatorul Nicolae Ceausescu a deschis „Contul refacerii, solidaritatii si omeniei“, cunoscut sub numele de „Omenia“, unde toti oamenii muncii trebuiau sa doneze bani pentru reconstructia tarii. in ajutorul Romaniei au sarit atunci si tarile straine, care au trimis sume mari de bani pentru reconstructia Bucurestiului, orasul cel mai afectat de cutremur.