11.4 C
România
28 octombrie 2021
Breaking News

GHIDUL LEGII ANTIFUMAT. Unde nu se poate fuma si ce amenzi risca fumatorii care nu respecta legea

GHIDUL LEGII ANTIFUMAT A FOST PUBLICAT, MIERCURI, DE GUVERN. Potrivit Executivului, ghidul de aplicare a legii antifumat, adoptat de Parlament, este “destul de clar” și nu mai are nevoie de norme de aplicare. Nu uitati ca de la miezul nopții nu vă mai puteți aprinde țigara în restaurante, cafenele, taxiuri și orice alte spații publice închise. A apărut ieri ghidul de implementare a legii. Ghidul publicat de Guvern explica ce e cu spațiile fără acoperiș, cu mai puțin de doi pereți și cum e cu fumatul în mașina de serviciu. 

Începând din această noapte, în toate spaţiile publice închise care au şi destinaţie „utilizare colectivă” nu se mai poate fuma, singurele excepţii fiind în aeroporturile internaţionale, în zonele de tranzit şi în penitenciarele de maximă siguranţă, pentru cei care sunt singuri în celulă.

Purtătorul de cuvânt Dan Suciu a precizat că pe siteul Guvernului sunt deja publicate un ghid și o schemă de aplicare, documente care conțin toate datele lămuritoare. Ghidul are patru capitole, care definesc locurile în care se interzice fumatul, cele în care se mai poate fuma, obligațiile administratorilor sau ale angajatorilor și sancțiunile.

Deşi mulţi fumători se simt discriminaţi de noile prevederi, iar alţii au catalogat măsura drept o „lege stupidă” sau o „bătaie de joc”, medicii spun că această lege este singura modalitate prin care va scădea prevalenţa fumatului în România şi, implicit, incidenţa bolilor care cauzează cele mai multe decese în rândul populaţiei, scriu cei de la Jurnalul. În România, la fiecare 15 minute, un om moare din cauza fumatului, iar arterele fumătorilor sunt îmbătrânite cu 15 ani.

UNDE NU SE POATE FUMA

NU se mai fumează așadar în spațiile publice închise. E vorba în mare de locul de muncă, taxiuri, stațiile de autobuz, restaurante, baruri, cafenele, locuri de joacă, hoteluri, cluburi, săli de sport ș.a.m.d. Ghidul publicat de executiv definește clar noțiunea de spațiu public închis: „orice construcție care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitată de cel puțin doi pereți”.

Legea antifumat, in vigoare incepand din martie. Ce amenzi risca fumatorii, dar si patronii de restaurante

Legea antifumat are nevoie de norme de aplicare

Se mai poate fuma în curte, în balcoane deschise, pe terase deschise, în parcuri, dar nu la locurile de joacă sau pe stradă. Din ghid se înțelege și că se mai poate fuma și în anumite stații de transport în comun, dacă sunt deschise (de pildă refugiile de tramvai). Și bineînțeles, se mai poate fuma acasă, în locuința proprie.

CE AMENZI RISCA FUMATORII CARE NU RESPECTA LEGEA ANTIFUMAT

Un capitol special e destinat sancțiunilor. E bine să știți că puteți fi sancționați chiar la locul de muncă, de către angajator, în concordanță cu sancțiunile interne prevăzute în codul muncii. În rest, poliția sau poliția locală pot fie să avertizeze un fumător care încalcă legea, fie să-l amendeze.

Amenda pe care o riscă o persoană fizică pornește de la 100 de lei și poate ajunge la 500 de lei, iar una juridică, proprietarul unui bar de pildă, poate fi amendată în primă fază cu 5 mii de lei, la prima abatare și apoi, dacă încalcă în mod repetat legea, cu 15 mii de lei și închiderea localului.

PATRONII DE RESTAURANTE VIN CU SOLUTII

La Oradea, patronii localurilor se gândesc la soluţii pentru a respecta legea antifumat, fără să piardă clienţi, potrivit Digi 24.

„Vom scoate terasele mai repede decât în oricare an pe motivul ăsta și o să ne gândim la niște meniuri noi, special create”, spune Linda Şereş, administratorul unei cafenele.

Alţi patroni au început lucrări de reamenajare, chiar dacă asta înseamnă cheltuieli suplimentare.

Stiri pe aceeasi tema

Alexandru Rafila avertizeaza ca numarul cazurilor noi de COVID-19 s-ar putea dubla

Ioana Badulescu

Secretarul general al Guvernului: Decizia unei reorganizari guvernamentale apartine coalitiei care, in mod sigur, a gandit si pasii urmatori

Cristiana Petrariu Bota

VICTOR PONTA: Salariul minim pe economie va ajunge la 1.200 lei in 2016

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult