Centre medicale si banci de celule stem, amendate pentru intelegeri anticoncurentiale pe piata serviciilor medicale furnizate de maternitati private
Social

Giganti din industria farmaceutica, anchetati pentru spaga. Companiile ar fi mituit directori de spitale pentru a obtine contracte de furnizare a unor medicamente si servicii medicale

Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva subsidiarelor din Romania ale companiilor Fresenius, B. Braun Medical, Parexel International in dosar fiind pomenit insa si numele Novartis. Potrivit unor documente prezentate de dezvaluirea.ro, companiile mentionate sunt anchetate dupa ce ar fi mituit o serie de directori de spitale pentru a obtine contracte de furnizare a unor medicamente si servicii medicale.

In dosarul penal inregistrat la DNA cu nr.73/P/2013 subsidiarele din Romania ale unor marii companii farmaceutice si de furnizare de servicii si aparatura medicala din Europa si Statele Unite ale Americii sunt anchetate deoarece au mituit directori de spitale pentru a obtine contracte cu unitatile medicale pe care acestia le conduceau.

In dosar este pomenita ca „beneficiara” a unor o infractiuni si firma elvetiana Novartis cea care in prezent se afla in centrul unui scandal urias izbucnit de cateva zile in Grecia, compania fiind acuzata ca a mituit politicieni, directori de spitale, medici etc. In dosarul aflat in lucru la DNA , Novartis nu are calitatea de inculpat. In schimb, grupul german Fresenius este pomenit pe sute de file din acest dosar penal si asta deoarece i se imputa mai multe fapte de dare de mita.

Ancheta a demarat la Spitalul Parhon din Iasi in anul 2012 si nu a fost finalizata nici astazi asta in conditiile in care urmarirea penala este demarata de circa 5 ani iar unele fapte se apropie de termenul de prescriptie deoarece au fost savarsite incepand cu anul 2006. Dosarul a fost inregistrat la Serviciul Teritorial Iasi al Directiei Nationale Anticoruptie si asta deoarece „beneficiarul” spagilor date de companiiile medicale mentionate mai sus este nimeni altul decat fostul director al spitalului, cunoscutul medic nefrolog Adrian Covic. Acesta este unul dintre cei mai buni specialisti din lume in acest domeniu.

Valoarea totala a spagilor si a sumelor cu care a fost prejudiciat spitalul este de 1.088.483 lei, 186.750 euro, 4.697 dolari americani si 166 lire sterline, potrivit devaluirea.ro. De aceea pentru recuperarea banilor procurorii au poprit conturile urmatoarelor persoane si societati comerciale: Adrian Covic, Alexandru Ciolan din Bucuresti, Fresenius Medical Care Romania SRL, Nicoleta Gianina Alexuc din Botosani, Fresenius Kabi Romania SRL, Gheorghe Bulat din Craiova, judetul Gorj, Avitum SRL, SC B.Braun Avitum SRL din Timis, Maria Covic, Fundatia Salvati Rinichiul Iasi, Catalina Sarbu din Bucuresti, Parexel International Romania SRL si Carmen Volovat.

Mai multe detalii puteti citi pe site-ul dezvaluirea.ro

Stiri pe aceeasi tema

REZULTATE LOTO. Vezi ce numere au fost extrase duminica, 16 august la jocurile LOTO

Cristiana Petrariu Bota

Garzile facute de medici la centrele de permanenta vor fi platite zilele urmatoare, a anuntat CNAS

Ioana Badulescu

Primarul general al Capitalei a semnat contractul pentru achizitia primelor autobuze Euro 6 Otokar

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult