Internarile la Maternitatea Giulesti vor fi reluate de vineri. Anuntul facut de Ministerul Sanatatii
Social

Gravidele care se vor prezenta la consultatiile prenatale ar putea primi ingrijire si imbracaminte gratuit

Gravidele care se vor prezenta la consultatiile prenatale ar putea primi ingrijire si imbracaminte in mod gratuit. Propunerea legislativa a fost depusa la Senat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a inregistrat la Senat si urmeaza sa fie dezbatuta in perioada urmatoare. Initiativa prevede stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale prin acordarea unui sprijin social ce ar consta in produse de imbracaminte si ingrijire.  

Acest proiect a fost elaborat dupa modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material inca din 1938, pentru a combate mortalitatea infantile in familiile sarace, pentru ca in 1949 sa il generalizeze. Proiectul legislastiv depus de Tudor Ciuhodaru are 44 de co-initiatori si va fi dezbatut in Senat.

Motivatia introducerii unei astfel de masuri de preventie este legata de datele negative privind monitorizarea sarcinii reflectata de indicatori precum mortalitatea materna, avorturi spontane, prematuritate, malformatii congenitale si mortalitatea infantila. Mai precis, doar o gravida din trei se prezinta la consultatiile prenatale in perioada sarcinii. Doua din trei gravide nu se prezinta niciodata la medic, desi sunt specialisti ce recomanda minim opt controale ginecologice„, se arata in expunerea de motive.

In document se mai precizeaza ca o femeie din 2.600 moare in timpul sarcinii, aceleasi valori fiind raportate si in Iran. Ca o paralela, media europeana este de un deces la 8.900 de sarcini. Deputatul PSD a indentificat si sursele de finantare pentru un asemenea proiect.

„Fondurile pentru acordarea sprijinului material precum si cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigura de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, ce va fi suplimentat cu sumele necesare”, se mai arata in expunerea de motive.

Deputatul PSD spune ca sprijinul material se va acorda in functie de nivelul indicatorului social de referinta.

„Prezenta legislatie are ca obiect de reglementare stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale prin conditionarea acordarii gratuite, pentru fiecare nou-nascut viu, a unui sprijin material care consta in produse de imbracaminte si ingrijire la nivelul indicatorului social de referinta”, se arata in proiectul legislativ depus de Tudor Ciuhodaru.

Stiri pe aceeasi tema

Campanie anti-fake news in criza coronavirusului: ”Nu crede tot ce primesti pe Facebook sau WhatsApp”

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul anunta ca va construi autostrazile Alexandria-Lugoj, Targu Neamt – Iasi – Ungheni si Ploiesti-Rasnov, dar si Spitalul Republican. Totodata, sustine ca va lansa in operare 15 spitale CFR

Ioana Badulescu

Alianta Organizatiilor Studentesti: Ministerul Educatiei ne-a asigurat ca nu pregateste o masura prin care sa le impuna absolventilor de la buget sa lucreze in Romania

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult