Financial Times: Guvernul din Grecia va nationaliza unele depozite de peste 8.000 de euro
Breaking NewsExterne

Grecia a adoptat un pachet de reforme atat de dur, incat statul ar avea nevoie de ajutor umanitar

Grecii au aprobat un pachet de reforme. Guvernul condus de Alexis Tsipras a aprobat, in cadrul unei reuniuni de urgenta, un pachet de masuri care urmeaza a fi prezentat creditorilor, iar reformele ar fi atat de dure, incat statul elen ar avea nevoie de ajutor umanitar. Planul Greciei ar urma sa fie studiat sambata de catre ministrii de finante din zona euro, iar duminica la Bruxelles va avea loc un summit extins al UE, la care vor participa si liderii tarilor UE care nu fac parte din zona euro.

Politicienilor din principalul partid aflat la guvernare li s-a cerut sa fie pregatiti pentru a vota pachetul de masuri vineri, scrie The Guardian.

Anuntul ca guvernul elen a adoptat pachetul de reforme a venit cu putin timp inainte de miezul noptii, cand expira ultimatumul dat de creditorii internationali.

Grecia solicita un nou imprumut pe trei ani, care va fi folosit pentru achitarea datoriilor si asigurarea stabilitatii sistemului financiar, potrivit jurnalistilor britanici.

Bancile din Grecia, in pericol sa fie inchise. In continuare grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi

Acestia scriu ca Atena se angajeaza sa faca reforme credibile, care ar insuma, 12 miliarde de euro pe urmatorii doi ani si nu 8 asa cum anuntase initial.

Potrivit The Guardian, noul plan ar contine si cresterea TVA pentru mai multe categorii de produse si servicii: taxa ar urma creasca de la 10 la 13% pentru bunurile de lux, dublata pentru serviciile hoteliere si ridicata la 23% pentru alimente procesate, transport si anumite servicii oferite de firme private. Mai mult, impozitul pe profit ar urma sa fie marit de la 26 la 28%.

Ironia este ca Alexis Tsipras ar putea fi premierul care isi pune semnatura pe cele mai dure masuri de austeritate impuse vreodata Greciei, remarca jurnalistii britanici. Observatorii internationali spun ca masurile sunt atat de dure, incat poporul elen va avea nevoie de ajutor umanitar.

De altfel, sute de oameni s-au adunat joi seara in fata Parlamentului elen si cer ca Grecia sa ramana in zona euro.

Un australian pleaca in Grecia pentru a-l ajuta pe batranul din celebra poza care il infatiseaza stand pe asfalt

Noul ministru de la Finante, Euclid Tsakalotos, urmeaza sa fie ajutat de un delegat al Mecanismului de Stabilitate European (ESM) si de un oficial al Comisiei Europene, pentru a verifica daca propunerea este suficient de detaliata pentru a putea fi evaluata de creditori.

Planul ar urma sa fie studiat sambata de catre ministrii de finante din zona euro, iar duminica la Bruxelles va avea loc un summit extins al UE, la care vor participa si liderii tarilor UE care nu fac parte din zona euro.

Cancelarul german Angela Merkel si-a reiterat joi, la Sarajevo, opozitia fata de o „reducere” a datoriei grecesti, in conditiile in care Fondul Monetar International (FMI) a estimat din contra, miercuri, ca o restructurare a datoriei Atenei este „necesara”.

Oficialii de la Bruxelles au pregatit si un plan B, pentru a nu mai fi suprinsi de greci, ca pana acum.

„Comisia este pregatita pentru orice scenariu. Avem masuri detaliate in cazul unui Grexit”, a dezvaluit marti Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale si de subiecte penibile,  te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus.

Articole asemănătoare

WALL STREET. Cadere puternica a tuturor indicilor de pe bursa americana, la inchiderea sesiunii

Ioana Badulescu

Presedintele Iohannis anunta consultari cu partidele dupa Paste

Lucy Ionesco

Ce măsuri rămân în ordonanța de urgență prin care guvernul vrea să taie din cheltuielile din sistemul bugetar

Ioana Badulescu