Grecia
Externe

Grecia a aprobat masurile de austeritate convenite cu Eurogrup

GRECIA – Parlamentul de la Atena a aprobat in cursul noptii, dupa dezbateri tensionate, principalele conditii economice stabilite de Guvernul Alexis Tsipras cu liderii Eurogrup. In favoarea conditiilor convenite cu Eurogrup au votat 229 de parlamentari, iar 64 s-au pronuntat impotriva. Sase deputati s-au abtinut de la vot, iar unul a absentat. Dezbaterile din Parlamentul de la Atena s-au desfasurat intr-o atmosfera tensionata, in timp ce peste 13.000 de persoane protestau in Piata Syntagma, transmit agentiile de presa.

Presedintele Parlamentului, Zoe Konstantopoulou, a avut un ton vehement impotriva masurilor de austeritate, parasind plenul de doua ori si denuntand masuri care, crede ea, ar duce la „genocid social” si ar echivala cu o „lovitura de stat”. Ministrii Finantelor din zona euro se vor reuni intr-o teleconferinta joi la ora 10.00 (11.00, ora Romaniei), pentru a discuta despre criza din Grecia.

Premierul Alexis Tsipras a pledat pentru acceptarea unui acord „incorect”, dar care este singura alternativa la „anarhie”. Liderii zonei euro au ajuns, luni dimineata, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 35 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. „Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor in strainatate. Am evitat un plan de strangulare financiara si de prabusire a sistemului bancar. In aceasta batalie dura, am reusit sa obtinem restructurarea datoriilor”, a afirmat premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Stiri pe aceeasi tema

Rusia vinde perol Chinei in yuani

Bogdan

Trump a pus din nou sub semnul intrebarii angajamentul SUA de a apara state-membre NATO de mici dimensiuni

Ioana Badulescu

Migratia in Marea Britanie a scazut la cel mai redus nivel din aproape sase ani din cauza Brexitului. Autoritatile britanice vor in continuare sa scada fluxul de straini

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult