-14.2 C
România
24 ianuarie 2022
Breaking News

Grecia a spus NU Europei. Merkel si Hollande vor discuta luni seara urmarile referendumului

Referendum decisiv pentru soarta Greciei: Conform rezultatelor parțiale, peste 60% din alegători au votat ”NU”, respingând planul creditorilor. Referendumul s-a încheiat la orele 18:00, ora Europei Centrale. Rezultatul acestuia va transmite un semnal important pentru cooperarea Greciei cu creditorii internaționali. Cancelara Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande se vor întâlni luni seară pentru a discuta urmările referendumului, scrie DW.

În jur de 10 milioane de greci au fost așteptați la urne, pentru a decide dacă acceptă cerințele creditorilor sau nu. Pachetul de ajutor financiar, dependent de aceste condiții, a expirat însă pe 30 iunie. Guvernul de stânga de la Atena a pledat clar pentru un NU. Dacă acest lucru se întâmplă, păstrarea monedei euro de către Grecia devine incertă. Acest așa-numit „grexit” ar fi dezastruos, din punctul de vedere al ministrului federal de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

”Chiar dacă am putea să depășim această evoluție din punct de vedere financiar și monetar, semnalul pe care l-am da țărilor din afara UE ar fi dezastruos”, a declarat Frank-Walter Steinmeier publicației „Tagesspiegel am Sonntag”.

Credite de criză pentru Grecia?

Experții economici și financiari fac demult, la fel ca politicienii, astfel de scenarii. Expertul în economie, Clemens Fuest, vede totuși motive întemeiate pentru grexit: ”Cu guvernul actual și cu deficitul instituțional, Greciei i-ar merge mai bine în afara zonei euro”, a declarat președintele Centrului de cercetare economică din Mannheim, pentru publicația ”Welt am Sonntag”. Și Kai Konrad, directorul Institutului Max Planck pentru drept financiar și finanțe publice, pledează pentru o ieșire a Greciei din zona euro: ”Economia Greciei ar putea să se dezvolte mult mai bine, dacă țara nu ar mai fi în zona euro”.

Alți economiști pledează împotriva retragerii Greciei din zona euro. Expertul monetar american, Barry Eichengreen, de la Universitatea Berkeley, consideră că după grexit, economia Greciei ar scădea și mai mult, iar inflația ar crește: ”Haosul ar mai dura mult timp, posibil câțiva ani”. Marcel Fratzscher, președintele Institutului German pentru Cercetare Economică (DIW), consideră grexit-ul o cale greșită, chiar și pentru Germania și Europa. Pentru că în acest caz, ar fi returnate și mai puține credite, iar costurile pentru plătitorii germani de impozite ar fi și mai mari.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, vorbește deja despre credite de criză pentru Grecia. Situația ar fi deosebit de complicată, dacă Atena ar rămâne fără bani, în urma unui referendum la care grecii ar spune NU. Pentru a garanta banii publici, ”ar putea fi accesate rapid fonduri de la Bruxelles”, a declarat politicianul social-democrat pentru ”Welt am Sonntag”. ”Populația Greciei nu va fi lăsată de izbeliște”.

Șansă ratată

Fosta ministră de Externe a Greciei, Dora Bakogianni, consideră acest referendum o greșeală, și încă una care putea fi evitată. Dacă ministrul federal al Finanțelor Wolfgang Schäuble nu s-ar fi opus ultimei oferte făcute de premierul Alexis Tsipras, ”domnul Tsipras ar fi avut probleme în a-i convinge chiar și pe cei din propriul partid. Și atunci populismul din Grecia ar fi murit definitiv”, a declarat politiciana conservatoare din opoziție.

După părerea acesteia, conducerea ar trebui preluată ”de un guvern de criză, un guvern de unitate națională”. ”Și domnul Tsipras ar trebui să facă parte din acesta, altminteri am avea un guvern cu o opoziție care ar distruge din nou totul”.

Rezultatele sunt așteptate după două până la patru ore de la închiderea urnelor. Referendumul va fi însă validat numai dacă cel puțin 40 la sută din cetățenii cu drept de vot își vor exprima opțiunea.

Stiri pe aceeasi tema

Cartel Afla: Guvernul a incercat un santaj. Transferul de taxe la angajat nu face decat sa ia de la salariati ca sa acopere gaurile din buget. Niciunde nu s-a facut asta

Ioana Badulescu

Lucian Duta, fost presedinte al CNAS, a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita

Ioana Badulescu

Nelu Tataru a fost propus pentru functia de ministru al Sanatatii, dupa demisia lui Victor Costache

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult