12.4 C
România
20 octombrie 2020
Grecia nu a cerut ajutor financiar Rusiei, sustine Serghei Lavrov
Externe

Grecia a votat. Reactia Rusiei: Va trebui sa-si caute parteneri in afara Uniunii Europene

Rusia reactioneaza la rezultatul referendumului elenilor. Grecia, care a votat masiv împotriva măsurilor de austeritate la referendumul de duminică, a făcut un pas către ieșirea din zona euro, dar își menține stabilitatea politică, ceea ce ar putea face țara mai atractivă pentru investitori, a declarat adjunctul ministrului rus al economiei, Aleksei Lihacev, citat de agenția TASS.

„Dacă Grecia va decide să se retragă din zona euro și să introducă moneda națională, va fi obligată să-și caute parteneri în afara Uniunii Europene”, a arătat viceministrul rus al economiei. În plus, exemplul ei ar putea fi urmat și de alte țări, ceea ce ar avea consecințe ireparabile pentru UE și pentru euro.

„Nu putem să ne facem că nu înțelegem că este vorba de un pas către ieșirea din zona euro”, a declarat oficialul rus, deși s-a ferit să prognozeze dacă Grecia va merge până la capăt în această direcție.

REZULTATE REFERENDUM GRECIA. Grecii au spus un NU categoric

„O eventuală ieșire a Greciei din zona euro ar fi o terapie de șoc pentru Uniunea Europeană”, a spus adjunctul ministrului rus al economiei. El a spus că se așteaptă ca euro să se devalorizeze față de dolar, dar nu într-o manieră catastrofală. „Dacă UE trage concluziile potrivite, se va ajunge la o anumită asanare bugetară în zona euro, iar moneda europeană va crește din nou”, a afirmat Lihacev.

Aceste prime rezultate ale referendumului arată o „puternică încredere” a poporului grec în guvernul lui Tsipras și aduce o consolidare considerabilă a poziției Greciei în negocierile cu UE, a apreciat, la rândul său, Konstantin Kosacev, președintele Comisiei pentru politică externă din Consiliul Federației, camera superioră a parlamentului rus.

„Este foarte probabil ca situația să ducă la un haos incontrolabil, de care nimeni nu are nevoie, dar Tsipras se va simți mai sigur pe el în negocierile cu europenii”, a mai spus parlamentarul rus, citat de RIA Novosti.

Stiri pe aceeasi tema

Presedinte ALDE Europa: Romania trebuie sa ia in serios recomandarile facute de Comisia de la Venetia si GRECO privind statul de drept

Ioana Badulescu

Ungaria cheama rezervistii voluntari pentru a gestiona criza refugiatilor

Cristiana Petrariu Bota

Mars in Bucuresti pentru unirea Rep. Moldova cu Romania

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult