Grecia
Breaking News

Grecia alege sfarsitul, grexitul e unica solutie. Discursul irealist al lui Tsipras a lasat Europa fara cuvinte

Guvernul elen are gânduri suicidale evidente, este de părere Bernd Riegert intr-un comentariu publicat de Deutsche Welle. Premierul de extremă stângă, Alexis Tsipras, care a negociat doar de faţadă la Bruxelles, cere acum populaţiei, într-un suprinzător referendum, să respingă oferta de compromis lansată de FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană.

Atitudinea obraznică şi discursul irealist al şefului guvernului de la Atena te lasă fără cuvinte. Europenii au relaxat propriile legi pentru a acorda timp haoticilor eleni şi pentru a permite rămânerea Greciei în zona Euro. Sunt pregătiţi să mai investească într-un sac fără fund, pentru ca Grecia să aplice reformele necesare. În zadar!

Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata. Grecii isi scot in masa banii din bancomate

Guvernul grec solicită acum, jignind chiar donatorii, nici mai mult nici mai puţin decât o finanţare temporară până la referendumul de peste 8 zile şi mai multe credite acordate în regim de urgenţă de către BCE pentru a menţine sistemul bancar pe linia de plutire. Necondiţionat. Un şantaj atât de josnic, după zile întregi de negocieri intense, nu a mai existat în istoria Uniunii Europene. Un şantaj pe care nu îl pot accepta nici statele din zona Euro şi nici Bundestagul.

Ce se întâmplă dacă populaţia respinge oferta europenilor şi a FMI? Urmează automat falimentul şi ieşirea din zona Euro.

Grecia, la rascruce de drumuri. Turismul si companiile elene, pe marginea prapastiei

Ce se întâmplă dacă poporul acceptă ofertele, în ciuda apelului lansat de guvern? Tot falimentul şi Grexitul rămân cele mai realiste variante, pentru că nici cei mai bine intenţionaţi donatori nu mai pot coopera cu un guvern atât de neserios şi lipsit de credibilitate. Şi noile pachete de ajutor au nevoie de reforme, pe care guvernul le respinge hotârât, şi de controale din partea unor instituţii, pe care guvernul nu ştie cum să le alunge mai repede din ţară.

Ce se întâmplă dacă europenii şi BCE opresc finanţarea pe 30 iunie şi închid robinetul cu bani pentru Grecia? Urmează falimentul public şi după ceva timp nici ieşirea din zona euro nu mai poate fi evitată.

Indiferent de cum o dau şi cum o întorc, ştreangul de la gâtul grecilor se strânge ameninţător. Ei simt asta şi îşi retrag ultimele economii din bănci. Europenii, care şi-au depăşit demult posibilităţile, nu pot accepta condiţiile imposibile impuse de Atena. Cine nu acceptă ajutorul, părăseşte corabia.

Premierul britanic David Cameron are dreptate când spune că ar fi mai bine aşa. Alexis Tsipras îndreaptă ţara către abis, după modelul tragediilor greceşti, în care şi eroul moare la final. Pentru donatori, excluderea excepţională a Greciei din Uniunea Monetară costă scump, multe credite sunt pierdute. Rămânând în Uniunea Europeană, Grecia va avea nevoie de ajutor umanitar. Şi totuşi, cu durere în suflet, trebuie să spun: Grecia, ajunge! Grexitul e unica soluţie.

Stiri pe aceeasi tema

Europa este lovita de un frig glacial, insa la Polul Nord se inregistreaza temperaturi pozitive. Vremea ciudata continua cu o intensitate infricosatoare, sustin cercetatorii

Ioana Badulescu

Presedintele Iohannis este asteptat sa emita astazi decretul de prelungire a starii de urgenta cu inca 30 de zile

Cristiana Petrariu Bota

Site-ul immimvest.ro este functional, inscrierile online se vor desfasura in sesiune continua pana la sfarsitul anului 2020. Principiul de aprobare a finantarilor nu este primul venit – primul servit

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult