Financial Times: Guvernul din Grecia va nationaliza unele depozite de peste 8.000 de euro
Externe

Grecia nu se mai afla sub tutela UE si FMI. Dupa problema greaca, urmeaza provocarea italiana, noteaza Le Figaro

Incepând de ieri, Grecia nu mai se mai află sub tutela Uniunii Europene și a Fondului Monetar Internațional. Ieșirea din austeritate a fost salutată simbolic de premierul Alexis Tsipras de pe insula Ithaca, marcând, simbolic, sfârșitul unei călătorii pline de dificultăți. Dar presa greacă și europeană se întreabă dacă într-adevăr corabia greacă a ajuns într-un port liniștit. 

„Despre ce ieșire vorbim?” se întrebă cotidianul grec Ta Nea, citat de Courrier International. „Supravegherea consolidată din partea creditorilor continuă, o misiune a UE și FMI, va veni la 10 septembrie la Atena pentru a inspecta conturile și progresele înregistrate de reforme. Pensii mai mici vor fi stabilite de creditori în luna noiembrie și va crește presiunea asupra finalizării programului de privatizare. Urmează, de fapt, ca o cură de austeritate neîmpărtășită“ , crede ziarul grec.

Măsurile draconice au fost, mai presus de toate, în beneficiul Germaniei, concluzionează la rândul său cotidianul catalan La Vanguardia, citat de Eurotopics.

„Este greu de calculat cât de mult au beneficiat germanii de programul de salvare a Greciei , dar e clar că acesta a împiedicat pierderi imense tocmai pentru băncile lor. În mod ironic, unul dintre rezultatele crizei grecești a fost că Germania a obținut un profit de 2,9 miliarde de euro din achizițiile de obligațiuni grecești prin intermediul BCE“.

Nici publicația germană Frankfurter Rundschau nu se arată impresionată:

„Cei mai mulți greci au plătit din greu pentru ca țara lor să devină din nou” competitivă „. Prin urmare, ceea ce înseamnă „competitiv” ? Este exact ceea ce Germania a înțeles de ani de zile: un stat ar trebui să se comporte ca o companie. Dacă „piețele” nu mai au încredere în ea, trebuie să își reducă cheltuielile. În detrimentul celor care sunt cel mai puțin capabili să se apere: clasa de mijloc și cea inferioară”.

Și, după problema greacă, pare să urmeze cea italiană. Tonul eurosceptic liderilor de la Roma, accentuat de catastrofa de la Genova, și incertitudinea bugetară anunță o toamnă agitată, notează Le Figaro.

Analiștii de la Société Générale au scris săptămâna trecută că bonurile de trezorerie grecești ar putea deveni o investiție mai sigură decât obligațiunile italiene, observă ziarul francez.

La 15 august, statul italian s-a împrumutat pe zece ani cu o dobândă de 3,15%, cel mai ridicat nivel din 2014. Iar dezastrul de la podul din Genova va înăspri climatul politic.

La Bruxelles, îngrijorările legate de Italia sunt palpabile. „Retorica domnului Salvini, este neplăcută. În plus, este falsă „, spun surse din Comisie. La rândul său, Pierre Moscovici, Comisarul pentru afaceri economice, a reamintit că Italia a primit fonduri europene în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 pentru infrastructura sa; a obținut în aprilie 2018 din partea Comisiei un plan de investiții de 8,5 miliarde pentru autostrăzi și, în final, planul Juncker a generat o investiție de 12 miliarde de euro pentru proiecte de transport în Italia.

Dar Bruxelles-ul și piețele se tem de derapajele bugetare italiene. În cazul în care guvernul stabilește venitul garantat și „cota unică” de 15% sau 20% aceste măsuri ar duce deficitul la 6% din PIB.

„Cum își va juca guvernul italian rolul său european?” „Se va adapta cadrului comun sau va merge pe confruntare?” Aceasta este întrebarea care ține în suspans piețele și liderii europeni, conchide Le Figaro.

Articole asemănătoare

Nepoata reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a pierdut sarcina

Lucy Ionesco

Un roman, Luca Iclodean, a fost ranit in cel mai sangeros atac armat din SUA

Ioana Badulescu

CHINA. Numarul deceselor cauzate de coronavirus creste in ritm alarmant, se raspandesc si imbolnavirile

Lucy Ionesco