11.4 C
România
28 octombrie 2021
Medicii de familie protesteaza in Piata Victoriei, Coalitia Solidari pentru Sanatate discuta problemele la Guvern
Social

Greva generala in sanatate in luna iunie. Ce spun medicii

Greva generala in sanatate in luna iunie! Organizatia sindicala SANITAS a decis, in urma Consiliului National desfasurat joi dimineata, ca in luna iunie medicii si personalul din sanatate vor intra in greva generala. Asta daca nu le vor fi solutionate cererile.

Mai mult, in semn de protest, in jur de 200 de sindicalisti au pornit intr-o „plimbare” la Ministerul Sanatatii si la Ministerul Muncii. Greva generala ar putea avea loc daca Guvernul nu va raspunde cerintelor sindicalistilor.

Cerintele sindicalistilor din sanatate sunt „rezolvarea si eliminarea inechitatilor si discrimninarilor salariale, deblocarea posturilor de specialitate pentru angajatii din sistemul sanitar de asistenta sociala si medico-sociala si acordarea si in 2016 a unei mariri de 25% a salariului”.

Concret, se cere o nouă lege a sănătății, salarii mai mari pentru medici și dacă este nevoie, chiar o lege a salarizării pentru medici. Totodată, sindicaliştii cer elaborarea unui statut al medicilor. Marți, reprezentanții sindicatelor au prezentat revendeicările lor în ședința Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților.

Președintele Federației Hipocrate, Ion Cotojman, a vorbit și despre proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizările bugetarilor, care i-a scandalizat pe medici, și care prevede, printre altele, că salariile medicilor primari vor fi între 2.832 şi 3.526 de lei, în timp ce pentru medicii stagiari indemnizaţiile vor fi cuprinse între 1.479 şi 1.842 de lei.

„A apărut un proiect de OUG privind salarizarea personalului bugetar cu care noi cel puțin, Federația Hipocrate, nu putem fi de acord, îl respingem categoric, vom face asta oficial în fața autorităților. Mai departe, la solicitarea salariaților pe care îi reprezentăm, săptămâna viitoare vom începe din nou protestele. Nu le-am suspendat, doar le-am amânat pentru săptămâna aceasta ținând cont de faptul că am fost invitați la Comisia de Sănătate de la Camera Deputaților pentru prezentarea revendicărilor noastre și pentru pentru a găsi soluțiile adecvate pentru rezolvarea problemelor nu numai a personalului din sistem, ci și ale pacienților noștri”, a declarat Cotojman.

Totodată, acesta susţine că proiectul de OUG nu este bazat pe principiul muncii egale, salariu egal şi că „se mențin în continuare discriminările salariale pe același palier”.

„Mai mult, sporurile pentru condiții deosebite specifice sistemului de sănătate românesc nu sunt acordate nici prin acest proiect la salariile actuale, se păstrează cuantumul lor la un salariu din 2009. Mai mult, un proiect de OUG care poate deveni OUG nu poate abroga o lege, respectiv legea 284, care este legea salarizării unitare și care este care are principii corecte de salarizare aplicând coeficienți de ierarhizare în funcție de pregătire profesională, de studii și de vechimea în muncă. Asta am solicitat și vom solicita în continuare și dacă nu se poate, vom solicita o lege specială pentru salarizarea din sistemul de sănătate românesc. Sperăm că cineva va lua atitudine pentru salarizarea sistemului”, a mai declarat Cotojman.

Stiri pe aceeasi tema

PASTE CATOLIC 2016. Ce diferente sunt intre sarbatoarea de Paste Catolic si Paste Ortodox

Cristiana Petrariu Bota

AUTOSTRADA IASI – TARGU MURES. Tronsonul Iasi – Targu Neamt va fi scos la licitatie in acest an

Delia Ion

GCS anunta un bilant in scadere al cazurilor de coronavirus, dar numarul deceselor se mentine ridicat

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult