Greva in Sanatate - Federatia Sanitas a anuntat ca a strans semnaturile necesare pentru a fi declansata legal greva generala in sistemul de sanatate
Social

GREVA IN SANATATE. Calendarul protestelor, anuntat de Federatia Sanitas

Sindicalistii din sanatate nu au ajuns la un acord, dupa discutiile de joi cu Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii, in consecinta au decis sa declanseze protestele, care vor culmina cu greva generala in data de 31 octombrie. Presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a declarat ca astazi incepe strangerea semnaturilor pentru declansarea conflictului de munca. Mai jos va prezentam calendarul protestelor sindicalistilor din Sanatate.

Leonard Bărăscu, presedintele Sanitas, a declara: Pe 20 septembrie vom picheta Ministerul Muncii cu peste 200 de oameni, pe 27 septembrie vom picheta Ministerul Finanțelor tot cu peste 200 de oameni, pe 4 octombrie vom picheta Ministerul Sănătății cu peste 200 de oameni, în marțea din 11 octombrie vom picheta Parlamentul României să ne susțină pentru a rezolva problemele care nu s-au putut rezolva la nivelul Guvernului, la nivelul celor trei ministere, pe data de 12 octombrie avem o grevă japoneză cu purtarea de banderole, în data de 19 octombrie avem o grevă de avertisment cu încetarea activității timp de 2 ore, dimineața între orele 8 și 10, și nu în ultimul rând, în 31 octombrie – grevă generală.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că nemulțumirile sindicaliștilor pot fi rezolvate doar prin legea salarizării unitare și nu prin alte ordonanțe de guvern. El a adăugat că sindicatele din sănătate au fost invitate la o primă consultare săptămâna viitoare privind principiile ce stau la baza legii salarizării unitare.

De asemenea, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că primele categorii care vor beneficia de măriri salariale vor fi cele care nu au fost incluse în Ordonanțele 20/2016 și 43/2016, respectiv funcționarii publici din Direcțiile de sănătate publică, personalul medical din asistență socială, creșe și grădinițe.

Va prezentam mai jos comunicatul integral al Federatiei Sanitas.

„Federaţia SANITAS din România a avut astăzi ședința Consiliului Național lărgit la care au participat și reprezentanții unităților din asistenţă socială din 20 de județe. În calitate de invitați, la această ședință au participat domnii miniștri Dragoș Pâslaru – Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice și Vlad Voiculescu – Ministrul Sănătății.

Au fost discutate punctual inechităţile create de OUG 20 și 43/2016 și solicitările susținute de Federaţia SANITAS vis-a-vis de acestea (introducerea tuturor categoriilor de salariați omise – personalul TESA, salariaţii din DSP-uri, cei din medicina şcolară şi creşe, angajaţii din asistenţa socială, corectarea grilelor de salarizare, aducerea sporurilor la nivelul anului 2016, etc).

De asemenea, au fost dezbătute toate problemele semnalate de colegii din asistenţa socială și au fost aduse la cunoștinţa directă a ministrului de resort.

Cei doi miniştri au declarat că recunosc și sunt conștienți de întreaga gamă de probleme semnalate, că întreaga lor activitate este dedicată rezolvării acestora și construirii unor sisteme corecte și echitabile, dar că timpul scurt și constrângerile bugetare nu le permit să facă astăzi promisiuni ferme.

Având în vedere desfaşurarea evenimentelor și faptul că membri noștri au obosit așteptând, Consiliul Național SANITAS a hotărât următorul program de acţiuni revendicative:
• Începând cu data de 19 septembrie 2016 toate organizaţiile SANITAS vor începe strângerea de semnături pentru declanşarea conflictelor de muncă;
• Începând cu 20 septembrie a.c., în fiecare zi de marţi vom picheta câte o instituţie a statului în cadrul acţiunii numite “Marţea SANITAS”;
• În data de 12 octombrie a.c. se va desfăşura greva de tip japonez cu purtarea de banderole;
• În data de 19 octombrie a.c. va avea loc greva de avertisment cu încetarea activităţii timp de 2 ore, în intervalul orar 8.oo – 10.oo;
• În data de 31 octombrie se va declanşa greva generală”.

Stiri pe aceeasi tema

Un proiect de lege care creste varsta de pensionare a medicilor pana la 67 de ani starneste revolta

Cristiana Petrariu Bota

O fetita dintr-un catun din Suceava spunea in urma cu 11 ani ca vrea sa fie doctorita la oras. Acum a fost admisa la UMF Iasi

Ioana Badulescu

CODUL RUTIER 2016, MODIFICARI. Lucrarile de pe drumurile publice trebuie semnalizate noaptea cu lumina galbena

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult