GRILA SALARIZARE 2017 – 2022. Legea salarizarii unitare, care presupune cresterea veniturilor lunare, in medie, cu 56% in urmatorii cinci ani, a ajuns in Parlament si va fi adoptata pana la 1 iulie. Ministerul Muncii a anuntat prevederile din noua grila de salarizare, una dintre acestea fiind ca de la 1 ianuarie 2018 toate salariile vor creste cu 25%. Precizarea a fost facuta de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, intr-o interventie la TVR. In partea a doua a acestui articol puteti afla grila salariilor din Romania pentru urmatorii cinci ani.
GRILA SALARIZARE 2017 – 2022. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a depus, luni, la Parlament, proiectul de Lege privind salarizarea, semnat de 205 parlamentari PSD si ALDE. Ea a explicat ca proiectul a suferit modificari minore, solicitate de parlamentari, dar care nu afecteaza prevederile importante.
„Pana la 1 iulie ea trebuie sa fie in vigoare. Eu cred ca atat cat a mai ramas din luna aceasta si luna viitoare urmeaza sa dezbatem legea. Mai ramane luna iunie, in care ne luam marja ca poate fi atacata la CCR sau poate fi retrimisa la Parlament de presedintele Iohannis, pentru ca vrem sa o aplicam de la 1 iulie”, a spus ministrul, adaugand ca proiectul a suferit modificari „nesemnificative”, fiind „mici corectii” solicitate de parlamentari, precum „ajustari” in cazul salariilor din educatie.
Totul despre noua Lege a salarizarii 2017 – 2022
TOATE SALARIILE VOR CRESTE CU 25% DIN IANUARIE 2018
„De la 1 ianuarie absolut toate salariile vor crește cu 25%, după care, ce este în plată în acel an și ce au în Legea salarizării în căsuță, pentru că pe fiecare ocupație este o căsuță cu salariul la care trebuie să ajungă în 2022, deci 2019, 2020, 2021 și 2022, se împarte câte o pătrime în fiecare an”, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Ministrul Muncii a afirmat că în prezent întreg sistemul de salarizare din România necesită 63,5 de miliarde de lei, iar la această sumă se va adăuga suma de 32 de miliarde de lei până în 2020, iar o creștere de 10 miliarde pe an este suportabilă de la buget.
„Noi ne-am făcut foarte bine niște calcule și iată că prognozele pe care la avem după primele trei luni de guvernare sunt chiar mai optimiste decât noi am considerat că se va întâmpla. De altfel, efectul pervers al creșterii salariilor este tocmai faptul că se vor colecta mai mulți bani la bugetul de stat și pot să vă spun că pentru anul 2018 toate creșterile de pensii și de salarii, inclusiv cele adoptate până în prezent, vor totaliza un efort bugetar de 16 miliarde de lei, 10 sunt pe salarii plus 6 pentru pensii, iar banii vor veni din următoarele surse: 3,5 miliarde contribuțiile aferente creșterii salariilor cu 10 miliarde de lei. De unde acești bani? Pentru că aveți 35% din 2018 partea de contribuții. Deci din 10 miliarde pe care îi plătește statul, 3,5 miliarde lei se întorc înapoi la stat”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.
Te-ar putea interesa si: Noua lege a salarizarii contine majorari de coeficienti pentru angajatii din Invatamant
Legea salarizarii pune vechimea in afara salariului de baza
Ministrul Muncii a spus că la acestea se adaugă 2,7 miliarde de lei efectul de runda a doua a celor 12,5 miliarde de lei intrați în economie, respectiv a salariilor fără contribuții.
„În momentul în care cresc salariile automat crește și consumul pentru că ele nu cresc de o asemenea manieră încât dumneavoastră să vă duceți și să vă cumpărați yacht-uri sau eu știu ce mașini de lux sau castele. Dumneavoastră veți introduceți acești bani în consum, în haine, în mâncare, iar toate aceste lucruri duc la efectul de runda a doua care înseamnă iarăși taxe și impozite colectate către stat”, a mai menționat Lia Olguța Vasilescu printre surse.
De asemenea, acesta a mai spus că o sumă de 1,8 miliarde de lei va veni de la majorarea salariului minim pe economie, fapt care va genera contribuții la bugetul de stat.
NOUA GRILA DE SALARIZARE VALABILA PENTRU URMATORII 5 ANI
Potrivit proiectului de lege al salarizarii, grila salarizarii pentru urmatorii 5 ani in Romania prevede ca veniturile lunare vor creste in medie cu 56% pana in 2022, transmit Stirile Pro TV, citand documentul guvernamental.
In educatie, de pilda, majorarile vor fi cu 20% din iulie si cu 30% din 1 ianuarie, apoi salariile vor creste in etape, de doua ori pe an. De pilda, un profesor debutant va ajunge in 2022 la un salariu de peste 4000 de lei, un invatator cu gradatii va castiga peste 5400 de lei, un profesor cu vechime va avea un venit lunar de 6.900 de lei in urmatorii cinci ani, iar un profesor universitar 13600 de lei pana in 2022.
Se mai adauga vouchere de vacanta incepand cu anul scolar 2017-2018, echivalent unul salariu mediu. De asemenea, profesorii vor mai primi un spor de vestimentatie si hrana in echivalentul a doua salarii minime. La toate astea se mai adauga sporuri aferente, care pot urca pana la 30%: spor rural, conditii deosebite, specific invatamantului, plus 5% fonduri de premiere.
Conform proiectului legii salarizarii, un medic rezident care are acum un salariu cu putin peste 2600 de lei va avea in 2018- 5.700 de lei. In timp ce un medic primar cu vechime va castiga peste 16.000 de lei incepand de anul viitor.
Asistentul medical debutant va avea de la 1 ianuarie 2018- 3950 de lei, iar un asistent principal-5.100 lei.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca lefurile demnitarilor vor fi in varful piramidei salariale. Astfel, cel mai mult va castiga presedintele, urmat de premier, presedintii camerelor, presedintelele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de presedintele CCR.
Conform ierarhiei functiilor de conducere, pe a doua pozitie se claseaza rectorii, managerii de spitale si judecatorii, urmati de medicii- primari, profesorii universitari si asistentii medicali.
In cultura, unde salariile au mai crescut in acest an, se arata cresteri substantiale. De pilda, un actor va avea peste 6900 in 2022, iar un bibliotecar cu vechime maxima si studii superioare 6643 de lei in urmatorii cinci ani.
In armata vor fi majorari si de 260%. Un soldat care in 2017 are un salariu de 754 de lei, in 2022 va primi 2500 de lei, in timp ce un subinspector in politie va avea un venit lunar de 4259 de lei. Unui colonel de armata ii va creste salariul pana in 2022 la 6800 de lei, iar unui general la peste 8800 de lei.
In Diplomatie si Justitie salariile vor creste de la 4000 de lei la 14.000 de lei. De exemplu, un consul va avea peste 5 ani 7100 de lei, iar un ambasador 11 mii de lei.
Un procuror stagiar va avea un venit lunar de 5900 de lei, iar un judecator cu vechime maxima peste 13600 de lei.