CCR discuta sesizarile formulate de Iohannis si PNL pe Legea privind Codul Administrativ
Breaking News

Grupul de State Impotriva Coruptiei a adoptat un nou raport ad-hoc privind reformele justitiei din Romania

Grupul de State Impotriva Coruptiei (GRECO) a adoptat un nou raport ad-hoc privind reformele justitiei din Romania si invita partea romana sa autorizeze publicarea acestuia, dar si sa vina cu explicatii, in scris, in fata Consiliului Europei. Anuntul vine dupa ce modificarile aduse de coalitia PSD-ALDE legilor justitiei au fost votate de Senat, luni.

Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, presedintele GRECO a fost insarcinat sa prezinte concluziile acestui raport – Greco-AdHocRep (2018) 2 – autoritatilor romane, iar seful delegatiei Romaniei este chemat in urmatoarea reuniune plenara, din luna iunie, sa prezinte in scris care este situatia reformelor justitiei din tara noastra, din punct de vedere institutional cat si al dreptului si procedurii penale.

Mai mult, autoritatile romane sunt invitate sa autorizeze publicarea acestui raport, asa cum au facut si polonezii, aflati intr-o situatie similara – gest salutat cu aceasta ocazie de GRECO.

O delegatie GRECO a venit in luna februarie la Bucuresti, pentru o evaluare urgenta ad-hoc vizand Legile Justitiei din perspectiva luptei anticoruptie, iar ultimul raport adoptat este rezultatul acestei evaluari.

Intr-un raport similar adoptat in decembrie 2017, GRECO a stabilit deja ca progresele actuale ale Romaniei in ceea ce priveste implementarea recomandarilor in domeniul prevenirii coruptiei in randurile parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor sunt „total nesatisfacatoare”.

„Delegatia GRECO subliniaza ca cei responsabili cu investigarea, urmarirea penala (DNA – n.red.) si judecarea (instantele – n.red.) infractiunilor de coruptie ar trebui sa beneficieze de independenta si autonomia corespunzatoare functiilor lor si sa nu fie supusi unei influente nepotrivite.

Acest lucru se aplica si mecanismelor disciplinare, in timp ce judecatorii si procurorii trebuie sa respecte cele mai inalte standarde de integritate.

Acesta este unul dintre standardele fundamentale anticoruptie ale Consiliului Europei. De asemenea, delegatia reaminteste recenta recomandare a GRECO de imbunatatire a transparentei procesului legislativ, inclusiv prin asigurarea aplicarii exceptionale a procedurii de urgenta intr-un numar limitat de circumstante”, se arata intr-un comunicat al GRECO publicat dupa vizita in Romania de la sfarsitul lunii februarie.

Delegatia GRECO a subliniat atunci ca este important ca toate institutiile statului sa conlucreze si sa se respecte reciproc, in conformitate cu principiile separatiei puterilor, ale independentei si impartialitatii sistemului judiciar si ale egalitatii in fata legii.

Cu aceeasi ocazie, GRECO a invitat din nou autoritatile sa ceara si opinia Comisiei de la Venetia cu privie la pachetul legislativ vizand reforma in justitie, lucru care nu s-a intamplat nici pana in ziua de astazi.

GRECO – Grupul de State Impotriva Coruptiei – este o institutie a Consiliului Europei insarcinata cu monitorizarea luptei anticoruptie din tarile membre UE.

Related posts

Migratia romanilor in Marea Britanie atinge cifre record. Suntem pe locul 3, dupa indieni si chinezi

Lucy Ionesco

LA MULTI ANI, ROMANIA! Parada de Ziua Nationala, desfasurare ampla de forte militare la Arcul de Triumf

Lucy Ionesco

Cota TVA va fi redusa la 20% din iunie 2015, decizia va fi adoptata in sedinta de Guvern de marti

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult