Guvernul a adoptat rectificarea bugetara, fara acordul CSAT. Mai multe institutii precum serviciile de informatii si Administratia Prezidentiala raman cu mai putini bani

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu septembrie 5, 2018 23:18

Guvernul a adoptat rectificarea bugetara, fara acordul CSAT. Mai multe institutii precum serviciile de informatii si Administratia Prezidentiala raman cu mai putini bani

Guvernul a adoptat noua propunere de rectificarea bugetară care lasă mai multe instituții precum serviciile de informații și Administrația Prezidențială cu mai puțini bani la buget, deși președintele Iohannis a suspendat ieri ședinta Consiliului Suprem de apărare a Țării în lipsa unui acord asupra noului buget. Șeful statului condamnă ferm adoptarea proiectului fără avizul CSAT.

Rectificarea anunțată săptămana trecuta de Guvern taia bani de la Ministerul Dezvoltării, al Mediului, Cercetare, Energie, Externe, Turism, dar și de la Președinție, SRI, SPP și SIE. Mai mult s-a prevăut pentru Ministerul Educație, Sănătate sau Ministerul de Interne, dar și pentru combaterea pestei porcine. Încă de săptămana trecuta au aparut critici față de tăierile de la Serviciile Secrete și Președinție, iar Ministerul de Finanțe a venit săptamana aceasta cu o nouă propunere care prevedea tăieri mai mici din aceste locuri, dar tot tăieri. Acest proiect a fost discutat ieri în CSAT, ședință întreruptă de Președintele Iohanis pe motiv ca nu s-a ajuns la un consens.

Guvernul a decis însă să meargă mai departe cu rectificarea bugetara avand în vedere ca avizul CSAT este unul consultativ și nu obligatoriu. Premierul Dancila a spus astăzi că înțelege pană la un punct poziția președintelui.

„Pană la un punct, pot înțelege nemulțumirea președintelui legată de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit și-l asigur încă o dată că nici o instituție a statului nu va rămne fără bani pentru funcționare. De accea am primit cu uimire declarația de ieri a președintelui și consider că pentru a nu exista nici un dubiu în legătură legătură cu motivele pentru care a fost suspendată ședința CSAT este nevoie ca stenogramele acestei sedinte să fie desecretizate”, a declarat Viorica Dăncilă.

Presedintele Iohannis a condamnat ferm adoptarea rectificării fără avizul CSAT. „Este inadminsibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci cand sunt afectate bugetele institutiilor din domeniul securității naționale”, arată un comunicat al Președinției. Klaus Iohannis solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de Urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare.

Seful Statului a invitat-o maine la Cotroceni pe Viorica Dancila pentru consultari. Premierul a declinat invitatia pe motiv ca pleaca in vizita in Spania. Eugen Teodorovici, ministrul finantelor, a declarat insa ca o delegatie formata din el si ministrul justitiei va merge maine la Cotroceni pentru a raspunde intrebarilor lui Klaus Iohannis.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.