Intrebari si raspunsuri privind izolarea in perioada pandemiei de Coronavirus. Ce masuri trebuie sa respectam in perioada sarbatorilor
Breaking News Social

Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru reglementarea situatiei de alerta care va fi instituita dupa 15 mai

Guvernul a adoptat, luni, un proiect de lege pentru reglementarea situatiei de alerta care va fi instituita dupa incetarea starii de urgenta, a anuntat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca. El a precizat ca prevederile proiectului de act normativ vizeaza, in mare parte, chestiuni care „au fost reglementate pe perioada starii de urgenta, care vor fi continuate pe perioada starii de alerta si care necesita o reglementare la nivel de lege adoptata in Parlament”.

„Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru protejarea vietii cetatenilor si a sanatatii persoanelor fizice in perioada urmatoare, pentru reglementarea situatiei de alerta care va fi instituita dupa incetarea starii de urgenta si, in absenta unor reglementari clare de lege in acest context, atat viata romanilor, cat si sanatatea lor fizica ar putea fi puse in pericol. De aceea, Guvernul s-a reunit astazi in sedinta pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare in regim de urgenta”, a declarat Danca, la Palatul Victoria.

Restaurantele raman inchise, mancarea va fi livrata la clienti

Potrivit proiectului de lege, este permisa organizarea activitatilor de comercializare a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu presupun ramanerea clientilor in spatii destinate acestui scop, asa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienti, a declarat, luni, seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca.

„In domeniul economic, potrivit acestor prevederi, va fi permisa organizarea activitatilor de comercializare a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu presupun ramanerea clientilor in spatii destinate acestui scop, asa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienti. Tot in domeniul economic, pe perioada starii de alerta, se pot suspenda activitatile de comercializare cu amanuntul si serviciile in centrele comerciale cu cateva exceptii in cazul carora sunt permise astfel de activitati, respectiv vanzarea produselor electronice si electrocasnice, daca operatorii economici asigura livrarea acestora la domiciliu. Este, de asemenea, permisa activitatea desfasurata de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei si este intrerupta comunicarea cu restul complexului”, a explicat Danca.

El a precizat ca proiectul de lege prevede si cateva exceptii pentru operatorii economici care-si desfasoara activitatile in centre comerciale, precum „cele legate de ingrijire personala, curatatorie, cabinete stomatologice, optica medicala si altele”.

Masca de protectie, obligatorie in spatiile publice inchise, transportul in comun, la serviciu

Proiectul de prevede instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca.

„Pe durata starii de alerta, se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca”, a spus Danca.

El a aratat ca in domeniul sanatatii in acest proiect se pastreaza prevederea actuala referitoare la ocuparea posturilor fara concurs. Potrivit lui Danca, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sanatatii si unitatilor subordonate pot fi ocupate de catre personal contractual fara organizarea concursului daca durata angajarii nu depaseste perioada starii de alerta.

„Autoritatile pot plafona preturile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanti, insecticide, dispozitive medicale si alte materiale sanitare pe perioada starii de alerta”, a adaugat seful Cancelariei prim-ministrului.

La inceputul sedintei de Guvern, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a declarat ca proiectul de lege cuprinde o serie de masuri care pot fi luate pe durata starii de alerta privind desfasurarea unor activitati economico-sociale din cadrul institutiilor publice, astfel incat sanatatea si viata sa fie protejate intr-un mod „coordonat” si „coerent”.

„Proiectul de lege cuprinde o serie de masuri care pot fi luate pe durata starii de alerta, masuri care sa organizeze desfasurarea unor activitati economico-sociale din cadrul institutiilor publice, astfel incat sanatatea si viata cetatenilor sa fie protejate intr-un mod coordonat si coerent, lasand, totodata, libertatea de a se desfasura aceste activitati in contextul dat „, a explicat Predoiu.
Premierul Ludovic Orban a punctat ca proiectul de lege vine ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale privind amenzile aplicate in perioada starii de urgenta.

Stiri pe aceeasi tema

„Vara şahiştilor în Sectorul 6“ a avut loc în weekend.

Teodora Badescu

De ce nu a semnat Basescu raportul de demitere a lui Florian Coldea de la SRI

Cristiana Petrariu Bota

LOTO 6/49, 8 FEBRUARIE 2015. REZULTATE LOTO 6/49, LOTO 5/40 si JOKER de duminica. EXTRAGERE LOTO 8 FEBRUARIE

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult