Presedintele participa la sedinta de Guvern. Premierul sugereaza ca Iohannis nu va participa la a doua parte a sedintei
Breaking News Economie Politica

Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2019. Ministrul Finantelor: Bugetul e fundamentat pe o crestere economica de 5,5%, PIB va creste cu peste 33%

Bugetul pentru 2019 a fost aprobat in sedinta de Guvern de vineri. In cadrul reuniunii au mai fost aprobate proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2019, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 si Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2019-2021. 

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a precizat ca bugetul pe acest an este fundamentat pe o crestere economica de 5,5%, in timp ce PIB va creste cu peste 33%. El a adaugat ca proiectul va fi trimis catre Parlament, urmand ca saptamana viitoare sa se stabileasca un calendar.

Si premierul Viorica Dancila a vorbit despre proiectul de buget, precizand ca pentru prima data, valoarea PIB va depasi suma de 1000 de miliarde de lei, „iar asta este o confimare a masurilor bune economice luate de Guvern”.

Sinteza declaratiilor facute de Viorica Dancila:

„Astazi adoptam proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbatut cu toate partile relevante. In constituirea lui am avut in vedere trei piloni importanti. Pentru prima data, valoarea PIB va depasi suma de 1000 de miliarde de lei, iar asta este o confimare a masurilor bune economice luate de Guvern. Deficitul se va pastra la 2,55 din PIB. Plata drepturilor si a indemnizatiilor sociale si sustinerea politicilor de stimulare economica, masuri adoptate prin programul de guvernare”, a spus premierul Dancila.

Sefa Excutivului a adaugatL ” Continuam cresterea punctului de pensie cu 15 la suta. Am alocat Educatiei cu 47 la suta, de la 21 miliarde la 30,8 miliarde, banii mergand atat pentru investitii, cat si pentru majorari salariale. Anul acesta, Ministerul Sanatatii are ca prioritate imbunatatirea serviciilor medicale acordate copiilor, prin care se vor achizitiona 1000 de incubatoare pentru spitalele din Romania. La Ministerul Transporturilor, fondurile sunt cu 7 miliarde de lei mai mari. Impozitul pe venit merge in proportie de 100 la suta la bugetele locale, respectiv 22 miliarde comparativ cu 12 miliarde cat s-a repartizat in 2018. Anul acesta vom aloca 49,64 miliarde de lei, adica 4,86 la suta pentru investitii, in crestere cu 45 la suta fata de 2018. Este un buget echilibrat si concentrat pe sustinerea politicilor sociale, cat si pentru sprijinirea celor sociale”.

Referitor la decizia de a respingere a ministrului Olguta Vasilescu la Ministerul Muncii:

„Decizia de respingere a Liei Olguta Vasilescu.. Asadar, avem stabilitate, resursele bugetare pentru a impulsiona investitiile de care romanii au nevoie in infrastructura, in modernizarea localitatilor. Comunitatile locale au nevoie de acest sprijin si facem toate eforturile pentru a le oferi romanilor o viata mai buna. Ministerul Dezvoltarii are nevoie de un ministru titular, dedicat, cu experienta, Din acest motiv, am nominalizat-o pe Olguta Vasilescu, un om cu experienta vasta in administratia locala. A gestionat cu succes doua dintre cele mai complexe legi: Legea pensiilor si a salarizarii. Argumentele folosite de presedinte pentru ceea ce este un blocaj la adresa Guvernului, sunt necredibile. – Este regretabil ca vrea sa impiedice investitiile la nivel local si nu-i pasa ca pune in pericol proiectele. Ii solicit sa abandoneze jocurile politice. Am dat dovada de rabdare in acest sens, dar presedintele a raspuns prin atacuri. Este regretabil ca presedintele vrea sa impiedice investiitile la nivel local si nu-i pasa ca pune in pericol proiectele prin care se doreste imbunatirea nivelului de trai in Romania”.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, prezinta pe larg proiectul de buget pe 2019.

Cele mai importante declaratii ale lui Eugen Teodorovici:

*Azi va fi trimis catre Parlament, saptamana viitoare se va stabili un calendar.

*E fundamentat pe o crestere economica de 5,5%. PIB va creste cu peste 33%.

*Deficitul bugetar, o scadere de 2,25%, in limite. Poate fi mentinut dar e necesar un efort comun in patru zone: asistenta sociala, sanatate, investitii, administratia.

* E foarte important de mentionat ca toate programele de sanatate sunt acoperite integral cu necesarul de finantare.

*La investitii, trebuie sa intervenim radical. Banii pentru investitii se vor aloca, sumele sunt majorate substantial.

*La Administratie, este necesar ca aparatul central sa functioneze fara blocaje, eficient, fara suprapunere de atributii.

*Bugetul de pensii este pe excedent, datorita transferului de contributii, e un plus de 0,2% din PIB.

*Veniturile estimate sunt de 342,7 miliarde de lei. Anul trecut au fost 295,1 miliarde lei.

La inceputul sedintei de Guvern, Viorica Dancila a declarat ca Sanatatea este o prioritate zero, iar finantarea pentru acest minister este cu 6,1 miliarde mai mare decat sumele cheltuite anul trecut.

Stiri pe aceeasi tema

Victor Ponta, salvat de Comisia Juridica. Vezi cum s-a votat

Cristiana Petrariu Bota

Basescu, dupa consultarile de la Cotroceni: PMP il propune premier pe Eugen Tomac. Sevil Shhaideh are experienta politica zero

Cristiana Petrariu Bota

ROLAND GARROS 2017. Simona Halep s-a calificat in sferturi intr-o maniera entuziasmanta

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult