Guvernul a dat unda verde la cresterea numarului de muncitori din afara UE in Romania. Sindicatele condamna decizia si spun ca firmele romanesti nu respecta legea
Breaking NewsSocial

Guvernul a dat unda verde la cresterea numarului de muncitori din afara UE in Romania. Sindicatele condamna decizia si spun ca firmele romanesti nu respecta legea

Guvernul a aprobat în ședință de guvern creșterea numărului de muncitori extracomunitari, adică din afara UE, pe care România îi poate primi pe piața muncii. Sidicatele condamnă decizia Executivului, atrăgând atenția că lucrătorii români sunt discriminați, în timp ce că firmele nu respectă legea, aducând în țară muncitori specializați din țări mai puțin dezvoltate pe care îi plătesc însă ca pe lucrătorii nespecializați. 

Numărul muncitorilor extracomunitari crește rapid în România. Peste 17.000 de salariați din afara UE sunt activi pe piața autohtonă a muncii, reiese din datele furnizate de Inspecţia Muncii. Cei mai mai mulți lucrători extracomunitari sunt din state precum Turcia, China, Moldova şi Vietnam, iar numărul lor continuă să crească.

În acest context, Executivul a aprobat, în şedinţa de guvern de joi, suplimentarea cu 8.000 a contingentului de lucrători din afara UE, care vor fi admişi în acest an pe piaţa forţei de muncă. Guvernul își argumentează decizia amintind că zeci de mii de locuri de muncă rămân neocupate în fiecare lună.

Sindicalist: Firmele profită de ambiguitatea legii, iar Guvernul le încurajează
Sindicatele condamnă decizia Executivului care încurajează afluxul de muncitori din afara UE: ”Muncitorii români sunt dezavantajați”, spune, la RFI, liderul sindical Petru Dandea.

El e de părere că firmele speculează lipsa de claritate a legii, aducând în țară muncitori specializați din țări mai puțin dezvoltate pe care îi plătesc însă ca pe lucrătorii nespecializați, respectiv cu salariul minim pe economie.

În aceste condiții, ”statul ar trebui să ia măsuri pentru readucerea acasă a românilor plecați la muncă în străinătate și nu să încurajeze aceste practici ale patronilor care speculează faptul că legea în România nu interzice plata cu salariul minim pe economie a muncitorilor care au un anumit grad de specializare”.

El amintește în același timp că lucrătorii extracomunitari califiați beneficiază de această prevedere, în mod normal ei neputând fi remunerați cu mai puțin de valoarea salariului minim pe conomie, adică aproximativ 2700 de lei. În România, firmele speculează legea și plătesc muncitori extracomunitari calificați cu salariul minim pe economie, încadrându-i ca necalificați, spune sindicalistul, care atrage atenția că lipsa de reacție a Guvernului față de acest fenomen nu va duce decât la scăderea salariilor plătite în mediul privat din România.

Articole asemănătoare

Primaria Bucuresti si autoritatile din Ilfov vor construi un spital metropolitan cu 2.000 de paturi

Delia Ion

Greva pe Aeroportul Otopeni, angajatii sunt nemultumiti de salarii si de programul de lucru

Lucy Ionesco

Alerta la Bocsa Montana din Caras-Severin, echipele SRI cerceteaza un colet suspect

Lucy Ionesco