Soldatii si gradatii din MApN ar urma sa aiba aceleasi drepturi cu personalul profesionist, inclusiv la pensia militara de stat
Social

Guvernul a modificat Statutul rezervistilor voluntari. Noua lege prevede bani mai multi la indemnizatia de instalare si mai putine restrictii

Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 270/2015 privind Statutul rezervistilor voluntari. Noua lege prevede ca la indemnizatia de instalare se vor adauga, in plus fata de prevederile actuale, gradatiile si solda de comanda. A fost eliminata si obligativitatea anuntarii parasirii localitatii de domiciliu.

„Solutiile legislative propuse asigura cresterea atractivitatii serviciului militar in calitate de rezervist voluntar, prin cresterea nivelului de remunerare si prin eliminarea unor obligatii/constrangeri”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Ministerul Apararii Nationale transmite ca legea va asigura cresterea atractivitatii serviciului militar in calitate de rezervist voluntar. Asta prin majorarea nivelului de remunerare si prin eliminarea unor constrangeri.

”In noul proiect de lege, la indemnizatia de instalare se vor adauga, in plus fata de prevederile actuale, gradatiile si solda de comanda. De asemenea, cuantumul remuneratiei acordate in perioada in care rezervistii voluntari nu participa la instruire sau la misiuni se va mari la 30 % din solda de functie, la care se va adauga solda gradului detinut”, transmite MApN.

A fost eliminata obligativitatea anuntarii plecarii din localitatea de domiciliu

O alta modificare importanta este abrogarea din textul initial a articolului care prevedea obligativitatea anuntarii parasirii localitatii de domiciliu sau a deplasarii in strainatate. Legea actuala prevede rezilierea contractului pentru plecari in strainatate pe o perioada mai lunga de 60 de zile.

”Aceasta prevedere a generat un numar mare de renuntari in randul candidatilor recrutati, fiind interpretata ca o limitare a dreptului la libera circulatie. Eliminarea nu afecteaza responsabilitatea celui in cauza de a respecta prevederile contractului”, mai sustine MApN.

De asemenea, se elimina obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare si selectie, in situatia in care cei in cauza nu doresc sa semneze contractul, respectiv carora le inceteaza contractul din motive imputabile lor.

Stiri pe aceeasi tema

Romania, printre tarile UE care aloca cei mai putini bani pentru sanatate, educatie si protectie sociala

Ioana Badulescu

Nicusor Constantinescu, retinut de DNA pentru plati ilegale catre asociatii si fundatii

Corina Alexandru

Vlad Moisescu, Ion Brad si Ioana Costescu, retinuti in dosarul lui Chiliman

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult