Starea de alerta va fi declarata astazi in baza OUG 21, a anuntat premierul Ludovic Orban. Masurile vor avea caracter de obligativitate
Breaking NewsEconomie

Guvernul anunta ca va creste pensiile, dar cuantumul va fi stabilit in functie de parcursul economiei

Guvernul a anuntat, luni seara, ca va creste pensiile, insa cuantumul va fi stabilit in functie de parcursul pe care il va avea economica in perioada urmatoare. Intr-o interventie la Digi 24, premierul Ludovic Orban a explicat ca va exista o crestere la pensii, un anunt in acest sens urmand a fi facut atunci cand vor fi informatii reale pe baza carora sa se poata stabili exact procentul de majorare.

Orban a tinut sa le transmita pensionarilor sa aiba incredere ca guvernul va creste pensiile, dar in privinta cuantumului a explicat ca va tine seama de ceea ce va permite economia in mod real.

„Vom creste cu siguranta pensiile, dar in mod realist, avand garantiile de sustenabilitate”, a spus Ludovic Orban. In opinia sa, trebuie sa existe un fundament economic solid pentru a creste pensiile si in functie de rezultatele economice, va veni si anuntul despre pensii.

„Putem sa facem ca PSD, sa ne facem ca marim si sa crestem de fapt inflatia. Erodeaza toata puterea de cumparare, in special pentru persoanele cu venituri mici si raportam ca v-am marit pe hartie, dar, de fapt, cand stai si te uiti ce poti sa cumperi cu banii respectivi, poti sa cumperi mai putin decat cumparai inainte de asa-zisa crestere a pensiilor”, a explicat Ludovic Orban, luni seara, la Digi 24.

„Pensionarii sa aiba incredere ca vom creste pensiile, cu cat ne va permite economia, si ca va exista aceasta crestere de pensie si o sa incercam sa facem o crestere de pensie care sa duca la imbunatatirea nivelului de viata”, este mesajul pe care il transmite Ludovic Orban. „Anuntul va fi facut cand o sa avem informatii pe care putem sa ne bazam in mod adevarat”, a adaugat premierul.

Cresterea cu 40 la suta a pensiilor din septembrie, improbabil 

Ludovic Orban a dat inca o data asigurari ca guvernul sau vrea sa creasca pensiile, dar a lasat sa se inteleaga ca, cel mai probabil, cresterea cu 40 la suta din septembrie, prevazuta de legea lasata de PSD, este imposibila. Ar fi fost putin probabila chiar si in conditii de normalitate, fara criza provocata de coronavirus, a mentionat premierul. El crede ca aceasta este „o nuca fierbinte” prin care PSD-ul si-a asigurat capital electoral.

„Acum, eu va spun sincer, cresterea cu 40% ar fi fost foarte dificila si in conditii de normalitate economica. Ceea ce este fara un fundament economic solid e foarte greu de pus in practica. (….) Aici este, cum sa zic, o nuca fierbinte, care a fost pregatita din timp de PSD, pentru cazul in care ei pierd puterea sa aiba cu ce sa recupereze capital electoral”, a aratat premierul.

„Obiectivul nostru este sa crestem pensiile cu cat putem, in mod real. Lucrul asta nu pot sa-l spun acum, cu cat putem in mod real. O sa-l constatam dupa primele sase luni, in raportul semestrial pe care il facem privind starea economiei, tinand cont de prognoze. Si prognozele nu numai din Romania, ca trebuie sa tinem cont si de prognozele de evolutie economica in Europa si prognozele de evolutie ale tuturor partenerilor. Pentru ca degeaba maresti pensiile, daca dupa aia nu poti sa le platesti”, a explicat Ludovic Orban.

„Vom creste pensiile, cu siguranta, dar vom creste realist, pe baza realitatilor economice si avand garantia sustenabilitatii pe termen lung a platii pensiilor. Nu poti sa-ti bati joc. Impactul pe 2021 este de aproximativ 52 de miliarde de lei, adica 10 miliarde de euro, iar impactul pe 2022 este estimat la 83-84 de miliarde de lei. Cu atat cresc cheltuielile bugetului de pensii si implicit ale bugetului de taxe. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie sa subventionezi din bugetul de stat. Noi avem investitii anul acesta 52 de miliarde”, a aratat, spre comparatie, Ludovic Orban.

Articole asemănătoare

Ce persoane nu vor mai plati contributiile la pensii (CAS) si sanatate (CASS)

Ioana Badulescu

Geeks for Democracy: Dragnea si Tariceanu pun in pericol viitorul democratic al Romaniei. Ambii sunt intr-o betie a vitezei care ne va duce pe toti in prapastie

Lucy Ionesco

TVA de 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015. Reducerea TVA la 20%, amanata pentru 2016

Lucy Ionesco