Impozit forfetar din ianuarie 2016, taxarea bacsisului a fost eliminata de Guvern
Economie

Guvernul aplica o noua taxa de la 31 martie 2019 pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor pe care le cumpara

Guvernul a adoptat un act normativ, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74/2018, publicata deja in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 630 din 19 iulie 2018, prin care romanii vor trebui sa plateasca o garantie, de la 31 martie 2019, pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor pe care le cumpara, informeaza Ziarul Financiar.  

Aceasta garantie va putea fi recuperata de la operatorul economic in baza bonului fiscal.

Conform art. 10, incepand cu data de 31 martie 2019, valoarea garantiei banesti in cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populatiei este de 0,5 lei/ambalaj.

Ordonanta de urgenta nr. 74/2018 vine in completarea si modificarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu

Romania, potrivit angajamentelor luate in fata Comisiei Europene, trebuie sa intreprinda toate masurile necesare implementarii unor instrumente economice. Aceste instrumente economice sunt foarte importante pentru modernizarea gestionarii deseurilor din Romania, dar si pentru implementarea legislatiei europene in domeniu.

Instrumentele economice care trebuie implementate sunt: „plateste pentru cat arunci”, „raspunderea extinsa a producatorului” si „taxa la depozitare”.

Pentru a pune in aplicare instrumentele economice „plateste pentru cat arunci” si „raspunderea extinsa a producatorului” este necesara modificarea si completarea legislatiei in domeniu, astfel incat sa fie stabilite clar responsabilitatile si obligatiile tuturor actorilor implicati, tinand cont inclusiv de modificarile aduse prin promovarea pachetului economiei circulare.

Stiri pe aceeasi tema

Judetele din Romania in care se castiga cel mai bine

Cristiana Petrariu Bota

Luca Niculescu, propus ambasador la Paris: Voi duce actori economici romani in Franta

Cristiana Petrariu Bota

Romanii vor trebui sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II de pensii, Guvernul va iesi cu un pachet integrat, anunta ministrul Finantelor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult