Parlamentul s-a reunit, marti, in sedinta comuna pentru a-si exprima votul asupra guvernului Dacian Ciolos, a carei investire a nevoie de votul a jumatate plus unul din numarul parlamentarilor – 274.
Sedinta din Parlament – UPDATE:
UPDATE ora 16.00: Parlamentul a votat guvernul tehnocrat cu 389 de voturi pentru, 115 impotriva si doua voturi nule, potrivit unor surse citate de agentiile de presa. Dacian Ciolos a declarat ca „prin votul de investitura se face un transfer de legitimitate democratica acum si aici. Acest guvern nu poate sa fie altfel decat si al dvs, in masura in care vi-l asumati”.
UPDATE 13.37: Alina Gorghiu, copresedinte PNL:
„Este a treia oara in ultimii 25 de ani in care parlamentul este chemat sa investeasca un guvern tehnocrat. De fiecare data au guvernat intr-o perioada de criza. Acum avem de a face cu o criza in toata clasa politica. Partidele care rasfula usurate ca nu mai vad oameni in strada gresesc. Spun acest lucruri cu regret, ca un om care are convingerea ca partidele politice sunt o componenta esentiala a democratiei. Nemultumirile sunt tot acolo.
A doua realitate este ca PSD a pierdut puterea. Marele castig al acestei schimbari de guvern este ca PSD nu mai detine fraiele si parghiile guvernului. PNL nu a propus un guvern politic. Nu a cerut niciun post de ministru in acest cabinet. Nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar daca esti un partid nascut in 1875 ca PNL trecut prin toate poti sa faci aceasta optiune in mod credibil. PNL crede in aceasta solutie cu toate sincopele in formarea echipei. Vom vota noul guvern pentru ca avem incredere ca este o formula buna si o solutie pentru iesirea din criza de incredere.
Veti avea un partener loial in toate masurile bune pe care le veti lua, dar veti avea si o voce critica si sincera atunci cand vom considera.
Ne place sua nu, guvernul tehnocrat este oglinda nivelului de incredere la care a ajuns actuala clasa politica. Sabotarea acestui guvern nu va aduce beneficii. Anul trecut, romanii au respins abuzul in strada si la urne. Progresul nu poate fi realizat doar ca urmare a protestelor civice. Cred cu tarie in partidele politice in puterea lor de a oferi altceva.
Din cauza coruptiei au murit tineri in clubul Colectiv. Nu doar coruptia ucide, ci si indolenta, abuzurile.
Astazi ar fi momentul in care sa nu mai cautam responsabilitati inguste in stanga si in dreapta. Ar trebui sa ne asumam responsabilitate colectiva.
13.28: Liviu Dragnea, presedinte PSD:
„Ne aflam astazi intr-o zi mai putin obisnuita pentru ca trebuie sa dam votul de investitura unui guvern din care nu face aprte niciun partid politic. Nu este asumat de nicio majoritate parlamentara. As vrea sa ii spunem dlui Ciolos care ne sunt asteptarile. De felul in care va raspunde guvernul Ciolos la asteptarile noastre va depinde si pozitia PSD si nu doar la votul de astazi.
S-a facut ieri un bilant al guvernarii noastre, nu voi relua acum cifrele. Guvernarea noastra lasa in vistieria tarii 6 mil euro, in conditiile inc are am platit si 9 mil de euro din datoria lui Traian Basescu. Dl prim-ministru, misiunea dvs este sa cresteti salariul minim, sa asigurati cresterea cu 10% a tuturor bugetarilir asa cum a votat parlamentul, aveti bani pt aceasta crestere.
Depinde de dvs daca vom fi parteneri sau adversari. Aveam toate motivele sa continuam guvernarea si aveam tot dreptul sa cerem ca functia de prim ministru sa revina PSD-ului si am si facut-o. A fost o alta nominalizare. Si nu puteam sa ignoram situatia in care se afla Romania. Am ales sa punem stabilitatea Romaniei inainte de interesel noastre.
CEx PSD a ales sa voteze pentru investitura guvernului. Dar votul nostru nu va fi un cec in alb. Atat timp cat continua masurile ecnomice inceputa de guvernarea noastra. Atat timp cat avem certitudinea ca va pregati in mod corect alegerile din 2016.
Vreau sa fiu foarte clar: daca vom avea cea mai mica indoiala ca aceste conditiii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru va inceta. Nu vom ezista sa folosim toate mijloacele pentru a concedia guvernul.
Romania trebuie sa revina cat mai repede la un guvern legitimat prin vot. Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care Romania l-a avut de la Revolutie incoace. II multumesc de la tribuna aceasta pentru tot ce a facut pentru Romania.
13.17: Dacian Ciolos citeste programul de guvernare, iar o mare parte dintre parlamentari citesc pe tableta sau pe telefoane. Sunt cativa care rasfoiesc programul de guvernare, printre ei si Elena Udrea.
13.11: Dacian Ciolos prezinta programul de guvernare.
Sarcina acestui guvern va fi de a crea statul necesar, neutru politic, care sa puna bazele acestor transformari structurale. Acest guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reforma necesare. Dar ne asumam un numar de masuri pe care sa le ducem la indeplinire in dialog cu dv si societatea. Ne asumam o guvernare bazata pe trei principii esentiale: transparenta, responsabilitate si deschidere pentru dialog.
La nivel administrativ sarcina noastra va fi ca toti romanii pot vota, indiferent unde se afla. A doua prioritate va fi deschiderea catre societate. Am pregatit proiectul de guvernare in doar cateva zile, fara a beneficia de o platforma programatica prealabila, asa cum are un partid. De aceea masurile din proiect nu sunt exhaustive.
Intentionez sa revenim in Parlament pana in 15 decembrie pentru a discuta mai pe larg masurile din program cat si idei noi. Independenta justitiei si lupta anticoruptie: sprijin neconditionat al guvernului.
Urmeaza un an important in care se vor face numiri in posturi cheie. Ele vor fi vizate doar de performanta. Sustinerea cresterii economice – stabilitatea macro si un buget echilibrat sunt esentiale. Romania a facut deja eforturi majore sa revina la crestere durabila dupa criza si aceste costuri nu trebuie sa fie in zadar
Vom sustine stabilitatea finantelor publice. Redirectionarea cheltuielilor spre cofinantarea unor investitii sprijinite si din fonduri europene. Vom urmari simplificarea si sporirea cantitativa si calitativa a fondurilor europene. La venituri, avem un cod fiscal adoptat recent. Vom urmari implementarea lui.
Va trebui sa demaram implementarea noului buget european acordat Romaniei. O provocare majora e indeplinirea conditionalitatilor negociate de Romania: cadastru, achizitii publice, reforma administratiei publice. Ne vom concentra pe redefinirea rolului si statutului personalului medical si reducerea migratiei in strainatate. Suntem confruntati cu provocari majore in UE dar exista si focare de instabilitate la granite.
Vreau sa crestem ponderea Romaniei in UE. Imi voi folosi toata energia pentru a contribui la recastigarea increderii si prestigiului Romaniei. Noi nu ne dorim si nu putem sa inlocuim clasa politica. Democratia nu e posibila fara politicieni si partide. Noi nu putem guverna decat alaturi de fortele politice din Parlament. Sper sa va alaturati eforturilor noastre.
Dorinta mea e sa cream premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerata a Romaniei si putem sa facem acest lucru doar impreuna. Daca vorbim de acasa, acasa e intr-un singur loc, aici in Romania. Am purtat acest acasa in inima in toti acesti ani cand am fost chemat sa imi exercit functia in afara tarii si ma bucur ca acum pot sa imi aduc modestul meu aport pentru a face acest acasa mai bun.
13.00: Valeriu Zgonea a precizat ca s-a modificat componenta originala a listei ministrilor, Cristina Guseth fiind inlocuita cu Raluca Pruna. Toate avizele comisiilor, care sunt consultative, au fost favorabile.