Remaniere in Guvernul Ciolos
Breaking News

Guvernul Ciolos a depus juramantul la Cotroceni, dupa ce a primit votul de incredere in Parlament

Membrii Guvernului Ciolos au depus, marti, juramantul in Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, dupa ce in prealabil a primit votul de incredere al Parlamentului. Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca avem o criza de incredere si ca acest Guvern independent reprezinta o sansa pentru Romania. Guvernul Ciolos a fost validat de Parlament cu 389 de voturi „pentru”, 115 „impotriva” si doua nule. Pentru a fi investit, noul Guvern avea nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari. 

In actuala configuratie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori si deputati, PNL 176, UNPR 64, ALDE 37, UDMR 25, PND 12, grupul minoritatilor nationale 17, alti 14 deputati si cinci senatori fiind neafiliati.

Presedintele Klaus Iohannis a tinut sa multumeasca si premierului interimar Sorin Campeanu si i-a urat succes lui Dacian Ciolos si noului cabinet de ministri.

Klaus Iohannis a afirmat, dupa ceremonia de investire a noului Guvern, ca avem o criza de incredere si ca politicienii s-au indepartat prea mult de alegatorii lor.

„Societatea se schimbă. Societatea românească s-a schimbat. Societatea de astăzi are alte aşteptări decât societatea de acum 10 ani sau de acum 25 de ani. Societatea se schimbă şi se schimbă şi aşteptările societăţii. Se schimbă aşteptările faţă de clasa politică şi dacă diferenţa dintre aşteptări şi realitatea devine prea mare intrăm în criză”, a declarat preşedintele Iohannis.

„Mulţi au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflăm. Mulţi au vobit, puţini au definit-o. S-au ţinut cuvântări şi s-au spus că nu am avut o criză guvernamentală. S-a spus că nu avem o criză parlamentară, nici măcat o criză politică. Atunci, se pune întrebarea: dar ce criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză. Avem o criză de încredere a cetăţenilor faţă de politicienii pe care i-au ales să îi reprezinte. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică. Se câştigă greu, se pierde uşor. Această criză de încredere ne-a dus în situaţia în care suntem acum”, a explicat şeful statului.

„Am vorbit cu liderii politici, cu oamenii din stradă, cu reprezentanţii societăţii civile. Protestatarii ne-au spus că sunt nemulţumiţi de clasa politică. Politicienii au spus că au înţeles. Dar politica fără partide politice nu se poate. Însă, într-o democraţie nici fără popor nu se poate. Dacă politicienii se îndepărtează de alegători, atunci apare o similară cu cea în care am ajuns noi astăzi. Constatăm o înstrăinare între alegători şi clasa politică”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai afirmat că aşa s-a ajuns în situaţia în care s-a propus un prim ministru independent, Dacian Ciolos, cu recomandarea de a pregăti un Guvern independent politic. „Acest Guvern independent este o şansă pentru România. În timp ce acest Guvern va guverna, partidele au ocazia să se reconecteze la alegători. Ar fi excepţional dacă partidele ar folosi această oportunitate pentru a se apropia de alegători, ca să avem după alegerile parlamentare o clasă politică care reprezintă alegătorii şi care va putea să contruiască o Românie prosperă şi puternică. Sper ca acets lucru să se întâmple”, a mai declarat preşedintele.

De asemenea, acest lucru a dat asigurări că Guvernul Ciolos are legitimitatea, obţinută prin votul din parlament. „Puteţi să mergei drept, înainte, în folosul României. Acest Guvern independent este un pas înspre clasa politică reconectată la alegători, înspre clasa politică pe care şi-o doresc oamenii. Un an de zile este foarte puţin, este foarte puţin în politică, dar este suficient de lung pentru a guverna bine, pentru a asigura cadrul pentru alegeri şi pentru ca partidele politice să se reformeze”, încgheiat preşedintele Klaus Iohannis.

Amintim ca Guvernul condus de Dacian Cioloş a primit marţi votul de încredere al Parlamentului. Au fost 389 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi două voturi anulate. Pentru a fi învestit, noul Guvern avea nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari.

În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL 176, UNPR 64, ALDE 37, UDMR 25, PND 12, grupul minorităţilor naţionale 17, alţi 14 deputaţi şi cinci senatori fiind neafiliaţi.

Dacian Cioloş le-a spus parlamentarilor, după ce Cabinetul său a primit votul de încredere, că Legislativul va avea în Guvern un „partener permanent şi deschis”.

„Nu pot decât să vă mulţumesc pentru această încredere pe care ne-aţi oferit-o, pentru mesajul pe care ni-l transmiteţi referitor la mandatul pe care îl avem pentru acest an. Consider prin acest vot că aţi înţeles şi aţi acceptat ceea ce ne-am propus să facem, că aţi acceptat deschiderea pe care am oferit-o, pentru a face în aşa fel încât această legitimitate pe care Parlamentul ales al României a transferat-o acestui Guvern de tehnocraţi să se transforme în eficienţă şi în rezultate bune, care să redea încrederea cetăţenilor României că actul guvernamental este pentru români şi că acest lucru ne poate ajuta să recâştigăm încrederea în noi şi să mergem mai departe”, a declarat Dacian Cioloş.

Preşedintele Klaus Iohannis scrie pe Facebook că votul de încredere dat de către Parlament Cabinetului Cioloş este o dovadă că partidele au înţeles că un Guvern de tehnocraţi este acum soluţia cea mai bună pentru România.

„Cabinetul Cioloş va avea o sarcină dificilă, iar îndeplinirea obiectivelor asumate în programul de guvernare nu va fi posibilă fără un sprijin parlamentar consistent. Sunt încrezător că fiecare membru al echipei guvernamentale va trata cu responsabilitate şi profesionalism misiunea care i-a fost încredinţată. Mult succes!”, a mai scris preşedintele.

Stiri pe aceeasi tema

Sedinta solemna in Parlament pentru comemorarea Regelui Mihai. Principesa Margareta: Dragi romani, la fel ca si dumneavoastra am pierdut un tata

Ioana Badulescu

CORONAVIRUS, informatii oficiale. Romania are 48 de cazuri confirmate de infectare cu virusul Covid-19

Cristiana Petrariu Bota

Comisia Europeana: Economia Romaniei va incetini la 4,5% in 2018 si la 4% in 2019

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult