12.7 C
România
8 octombrie 2024
Guvernul da pamant si bani de casa celor care se muta la tara! Programul va fi aplicat in Macedonia din 2017
Economie

Guvernul da pamant si bani de casa celor care se muta la tara! Programul va fi aplicat in Macedonia din 2017

MACEDONIA – Urmașii țăranilor care au părăsit satele pentru a se muta la oraș în anii 50 sunt ținta principală a unui proiect guvernamental denumit „De la oraș la sat”, care va demara în ianuarie 2017 și va dura doi ani.  Se intampla in Macedonia, unde Guvernul a lansat un program prin care încurajează populația să se întoarcă la tara. Confruntat cu o natalitate scăzută, cu o rată ridicată a șomajului și cu suprapopularea în capitala Skopje, guvernul conservator macedonean a lansat un program prin care încurajează populația să revină în zonele rurale, oferindu-le subvenții importante pentru a-i convinge astfel să renunțe la viața la oraș și să se mute la țară, transmite Agerpres, citand EFE.

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei are o rată a șomajului de 25%-27% din populația activă a acestei țări cu 2 milioane de locuitori, iar salariul mediu este de 350 de euro pe lună.

Guvernul în exercițiu speră că, prin noul program de subvenții, care ar urma să intre în vigoare anul viitor, multe familii care locuiesc la oraș și se află într-o situație economică dificilă vor opta să-și clădească o viață nouă la țară.

Statul promite fiecărei persoane care se înscrie în program până la 6.000 de euro pentru construcția unei case, uzufruct gratuit pentru 3 hectare de pământ din proprietatea publică și o subvenție lunară de circa 250 de euro pe durata a 18 luni ca ‘salariu de instalare’.

Totodată, se au în vedere subvenții pentru achiziționarea de utilaje agricole și pentru amplasarea unui sistem de irigații, care va fi subvenționat în proporție de 80%. În schimb, cei înscriși în program se angajează că vor rămâne cel puțin 15 ani în satul respectiv și că nu-și vor vinde casele decât după cel puțin 10 ani de la construirea acestora.

Iti recomandam si: Casa traditionala care te va convinge ca nimic nu se compara cu viata la tara. FOTO

Vrei sa fii fermier? Statul roman iti da gratis teren la tara, pe care sa-ti construiesti si casa. Cu o conditie

Guvernul da pamant si bani de casa celor care se muta la tara! Programul va fi aplicat in Macedonia din 2017 Unul dintre principalele obiective ale acestei campanii este de a evita depopularea zonei rurale, fenomen cu care Macedonia se confruntă de câteva decenii și care a început încă din perioada în care Macedonia făcea parte din Iugoslavia (1945-1991).

În timpul perioadei comuniste, care avea la bază proprietatea colectivă, mulți țărani au fost deposedați de pământuri, ceea ce a făcut ca populația rurală să-și caute de lucru în fabrici și să se mute la orașe. Între anii 1949 și 1953, circa 500 de sate macedonene au fost abandonate. Situația s-a înrăutățit odată cu căderea comunismului și apariția economiei de piață în perioada de tranziție după ce Macedonia și-a declarat independența de Iugoslavia în 1991, când multe fabrici s-au închis și mii de oameni au rămas pe drumuri.

Depopularea satelor s-a agravat atunci când, în 2009, Uniunea Europeană a ridicat obligativitatea vizelor în spațiul Schengen pentru cetățenii macedoneni, ceea ce i-a făcut pe mulți dintre ei să-și caute locuri de muncă mai bine plătite în țări precum Germania sau Italia.

Case traditionale romanesti, stilul care revolutioneaza piata. Arhitectul Adrian Paun: Chiar eu spun WOW

Fonduri europene pentru tinerii care vor sa se instaleze la tara

Tocmai urmașii țăranilor care au părăsit satele pentru a se muta la oraș în anii 50 ai secolului trecut sunt ținta principală a acestui proiect guvernamental denumit ‘De la oraș la sat’, care va demara în ianuarie 2017 și va dura doi ani. Unii experți sunt convinși că, prin muncă multă și planuri bine puse la punct, satele macedonene au un mare potențial de a renaște.

Datele oficiale ale institutului național de statistică din Macedonia arată că în ultimii 20 de ani s-au pierdut 200.000 de hectare de teren agricol. ‘Totuși, unul dintre principalele obstacole în calea punerii în aplicare a acestui program îl reprezintă infrastructura proastă din multe sate, unde nu există apă curentă, canalizare, centre medicale și școli’, a declarat Stojan Velkoski, profesor la Facultatea de Agricultură din Skopje.

‘Datele arată că satele mor. Mulți tineri nu se simt atrași de pământ, motiv pentru care (programul guvernamental) poate oferi șanse numai șomerilor care vor să-și părăsească orașele în care locuiesc în prezent și sunt dispuși să trăiască modest’, adaugă la rândul său președintele Federației Agricultorilor din Macedonia, Andreja Sekulovski, mai trsansmite Agerpres.

Articole asemănătoare

Pietele financiare, in alerta! Bursa din China s-a prabusit

Lucy Ionesco

Pensiile pentru militari, politisti si functionari publici, calculate in cuantum de 80% din salariu

Lucy Ionesco

Autostrazile din Romania ar putea fi taxate cu 3 euro/100 kilometri incepand cu 2017

Bogdan