Boris Johnson a anuntat planul de iesire din izolare care va aplicat de Marea Britanie in urmatoarele doua luni
Externe

Guvernul de la Londra pregateste amanarea Brexit daca Boris Johnson nu ajunge la un acord cu UE

Guvernul de la Londra va solicita amanarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeana daca nu se ajunge la un acord pe tema Brexit, arata documente guvernamentale britanice prezentate unei instante judiciare, desi premierul Boris Johnson a anuntat public posibilitatea iesirii fara acord, transmit agentiile de presa internationale. 

Consilierii juridici ai Guvernului au transmis unei instante din Scotia ca va fi aplicata Legea Benn, care prevede amanarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeana daca nu se ajunge la un acord formal privind Brexit.

Conform documentelor guvernamentale, Guvernul Boris Johnson va solicita amanarea Brexit daca nu se ajunge la niciun acord cu UE pana pe 19 octombrie, informeaza postul Sky News si publicatiile The Independent si Scotsman.com.

Continutul documentelor intra in contradictie cu pozitia publica a premierului Boris Johnson, care a afirmat in mai multe randuri ca va retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu ori fara un acord Brexit. Camera Comunelor a adoptat o lege (numita Legea Benn), prin care blocheaza producerea Brexitului fara acord.

Premierul Boris Johnson spera sa ii convinga pe liderii Uniunii Europene sa accepte noile sale propuneri privind Brexit. Boris Johnson a formulat propuneri generale privind frontiera dintre provincia britanica Irlanda de Nord si Irlanda, pledand pentru o perioada de tranzitie limitata si anuntand ca asteapta compromisuri din partea Uniunii Europene. „Compromisul propus de noi elimina asa-numitele garantii din fostul Acord de retragere din UE. (…) Aceste propuneri respecta decizia luata de poporul britanic in sensul iesirii din UE, abordand pragmatic consecintele acestei decizii asupra Irlandei de Nord si Irlandei. Propunerile ofera mentinerea alinierii la reglementarile comunitare pentru o perioada indelungata pe toata Insula Irlanda dupa incheierea perioadei de tranzitie, atat timp cat accepta locuitorii din Irlanda de Nord. Propunerile furnizeaza solutia unui Brexit concret in care politicile comerciale britanice sunt in totalitate sub controlul Marii Britanii de la inceput. Masurile asigura ca frontiera dintre Irlanda de Nord si Irlanda va ramane deschisa, permitand protejarea prevederilor Acordului din Vinerea Marea”, a afirmat Boris Johnson intr-o scrisoare trimisa presedintelui in functie al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Uniunea Europeana a reactionat cu reticenta la noile propuneri formulate de Guvernul de la Londra si a anuntat ca le va analiza in profunzime.

Boris Johnson a adoptat o abordare dura fata de Uniunea Europeana, respingand Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul si afirmand ca Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fara un nou tratat. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici.

 

Stiri pe aceeasi tema

Garri Kasparov: De ce trebuie sa-l oprim pe Putin

Cristiana Petrariu Bota

13 noiembrie, ziua Romaniei la Strasbourg. Marti vor fi adoptate o rezolutie a Parlamentului European privind statul de drept in Romania si raportul MCV

Ioana Badulescu

Presa internationala: Cum ar putea Rusia sa destabilizeze Europa. Serviciile de informatii, ingrijorate de activitatea Rusiei in Balcani

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult