Un nou guvern in Rep. Moldova. Valeriu Streleţ este noul premier investit
Externe

Guvernul din Rep. Moldova a cazut! Motiunea de cenzura impotriva guvernului Strelet, aprobata de Parlament

Guvernul din Republica Moldova a cazut! Motiunea de cenzura impotriva guvernului Valeriu Strelet a fost aprobata, joi, de Parlamentul de la Chisinau, transmite presa de la Chisinau. Motiunea de cenzura, depusa de socialisti si comunisti si care avea nevoie de votul a cel putin 51 de parlamentari, a fost adoptata cu 65 de voturi.

Astfel, cu votul a 65 de deputaţi socialişti, comunişti, dar şi democraţi, Guvernul Streleţ a fost demis pentru „corupţie şi ineficienţă”. În următoarele trei zile, liberal-democratul Valeriu Streleţ urmează să prezinte demisia Cabinetului de Miniştri şefului statului, Nicolae Timofti. Ulterior, preşedintele moldovean se va consulta cu grupurile parlamentare şi va identifica o nouă candidatură pentru funcţia de premier.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu, precizeaza ca democrații au venit cu mai multe argumente în susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Streleț.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat de la tribuna Parlamentului că premierul a fost votat și de PD să facă treabă la Guvern, dar se ocupă doar de partid și face avocatură pentru fostul premier, Vlad Filat.

„Considerăm inacceptabilă atitudinea lui Streleț. Îi reproșăm cel mai direct și cu probe că împreună cu Vlad Filat au fost împreună cu protestatarii din platforma DA împotriva Partidului Democrat. Acest comportament nu este normal. Ne-am așteptat ca acești colegi ai noștri să revină în alianță. Îl acuzăm pe prim-ministru că a obstrucționat dosarul în cazul BEM. Votul nostru de neîncredere este acordat premierului Streleț. Trebuia să respecte votul de a conduce Guvernul și a rezolva problemele țării. Cu politicianul Streleț suntem gata să colaborăm. PD nu va face alianța de stânga, nu va deturna parcursul european al R.Moldova. Partidele pro-europene trebuie să se așeze la masa negocierilor și într-o săptămână să avem o majoritate parlamentară stabilă. R.Moldova va rămâne pe calea europeană”, spune Lupu.

Referindu-se la declarațiile democraților, Valeriu Streleț s-a arătat extrem de îngrijorat față de situația din R.Moldova: „Astăzi se vor decide multe lucruri. Noi conștientizăm gravitatea situației. Se dorește conservarea sistemului. Noi nu vom participa la această afacere. Pot fi inventate diferite motive. Vă îndemn să vă debarasați de captivitate. Eu mă aștept la orice. Voi lupta pentru a apăra R.Moldova. În țara noastră poate fi inventat orice. Până la formarea unui nou Guvern, am putea intra într-o perioadă de blocaje bugetare. Nu va fi bine. Mie mi-a devenit clară evoluția evenimentelor de mai departe din ziua de 17 octombrie când m-a sunat domnul Plahotniuc. I-am transmis domnului Candu să nu mă sune, fiindcă este o persoană privată. Am înțeles că se va declanșa un proces, deoarece cum așa o persoană să iasă din cuvânt. La noi totul este ținut în captivitate de un singur om”.

Până la instalarea unui nou Executiv la Chișinău, Cabinetul actual va asigura administrarea afacerilor curente. Totodată, comentatorii politici vorbesc despre reformarea coaliției de guvernare din care va face parte și grupul celor trei deputați neafiliați, condus de fostul premier, Iurie Leancă.

Articole asemănătoare

Stuart Ramsay, jurnalistul Sky News: Ancheta e adevarata. Guvernul roman s-a facut de ras

Bogdan

George Soros: Daca nu se trezeste, Uniunea Europeana va avea soarta Uniunii Sovietice in 1991

Lucy Ionesco

Comunitatea romaneasca din Marea Britanie, a cincea dupa polonezi, indieni, irlandezi si pakistanezi. Si totusi nu are un lider

Lucy Ionesco