Guvernul Orban isi angajeaza raspunderea pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin
Breaking News Politica

Guvernul Orban 2 si programul de guvernare modificat a fost validat de PNL si urmeaza a intra in Parlament

Conducerea PNL a validat, cu unanimitate de voturi, noul guvern si programul de guvernare modificat. Ulterior, tot astazi, lista ministrilor si programul de guvernare vor fi depuse in Parlament. Potrivit unor surse, Guvernul Orban 2 are in componenta aceiasi ministri, pe aceleasi posturi, insa programul de guvernare a fost actualizat.

Potrivit unor surse din PNL, printre principalele obiective, Guvernul Orban 2 a notat desfiintarea sectiei speciale si mentinerea tintei de deficit la 3,6. 

Seful Cancelariei prim-ministrului Ionel Danca a precizat ca au fost scoase o parte dintre angajamentele asumate si deja realizate de vechiul Guvern si au fost adaugate noi masuri pe termen scurt.

„Programul de Guvernare PNL a fost actualizat. Au fost scoase o mare parte dintre angajamentele asumate si deja realizate in trei luni de guvernare si adaugate noi masuri pe termen scurt. Lista ministrilor, la fel, este gata. Urmeaza sa fie aprobate in aceasta dimineata in Biroul executiv de conducere al PNL si depuse astazi la Parlament. Este prima zi din restul zilelor necesare pentru declansarea alegerilor anticipate”, a scris Ionel Danca.

Dupa aprobarea in sedinta PNL, lista de ministri si programul de guvernare vor ajunge pe masa conducerii Parlamentului. Urmeaza ca cele doua Camere sa stabileasca calendarul in care Ludovic Orban va veni sa solicite votul de incredere.

Politica fiscal-bugetara- „Consolidare fiscala si reducerea datoriei publice”

Guvernul foloseste politica fiscala pentru a promova o crestere economica sustenabila si pentru a reduce gradul de saracie. Politica fiscala influenteaza direct economia prin intermediul cheltuielilor si veniturilor bugetare.

Astfel, in contextul economic actual politica fiscal bugetara trebuie sa aiba un rol de stabilizare a ciclului economic.

Din noiembrie 2019 politica fiscala a Romaniei a inceput tranzitia de la o politica fiscala pro-ciclica, destabilizatoare, folosita in ultimii ani la o politica fiscala neutra sau chiar anti-ciclica. Aceasta perioada de tranzitie continua in 2020.

Obiective pentru 2020: 

Incheierea exercitiului bugetar pe anul 2020 fara depasirea tintei de deficit de 3.6% din PIB. Mentinerea obiectivului de a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB in doi ani de zile asa cum este stipulat in Strategia Fiscal Bugetara 2020-2022. Pregatirea rectificarii bugetare in functie de executia pe primele sase luni ale anului 2020.

Respectarea predictibilitatii si transparentei politicii fiscale si bugetare. Masurile de politica fiscala si bugetara vor fi puse in dezbatere publica, cu consultarea agentilor economici si a reprezentantilor societatii civile; masurile de politica fiscala si bugetara vor fi insotite de studii de impact.

Reorganizarea si eficientizarea Ministerului de Finante in prima jumatate a anului 2020.

Prioritizarea si bugetarea proiectelor de investitii se va face incepand cu 2021 doar pe baza analizelor de eficientizare a cheltuielilor bugetare din cadrul Ministerului de Finante. Programarea multianuala a investiilor publice, indiferent de sursa de finantare (bugetele publice, fonduri europene, imprumuturi, participatii public-private) pe baza unor criterii de prioritizare a proiectelor in functie de relevanta (compatibilitate cu strategiile sectoriale), rezultate asteptate (impact), capacitate de realizare a proiectului in termenul prevazut, si sustenabilitatea financiara; vom stopa practica schimbarilor frecvente de prioritati si alocari de fonduri care nu fac decat sa creasca numarul de proiecte aflate in curs de executie, risipa de resurse si lipsa de predictibilitate.

Definitivarea reorganizarii ANAF in primul trimestru din 2020. Aceasta reorganizare va duce pana la finalul lui 2020 la profesionalizarea ANAF si mai ales decuplarea de politic a acestei institutii. Finalizarea in prima jumatate a anului 2020 a conectarii caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF, pana la finalul anului sistemul de transfer electronic de informatii intre persoane juridice si ANAF – SAF-T . Impact pozitiv pentru buget incepand cu trimestrul IV 2020.

Modificarea statutului CEC si EXIM Bank pentru a trece de la o conducere unitara la una dualista.
Finalizarea si prezentarea strategiei pe termen mediu si lung pentru sistemul financiar bancar unde statul roman este actionar unic sau majoritar.

Intarirea cooperarii cu autoritatile fiscale din celelalte state membre ale UE, cu Comisia Europeana si cu alte institutii internationale implicate in prevenirea si reducerea evaziunii fiscale, prin consolidarea bazei de venituri si eliminarea transferului de profituri in jurisdictiile fiscale care incurajeaza astfel de practici.
—————————————————————————————

Instituirea ferma a bugetului multianual ca instrument de dimensionare si calibrare a optiunilor de politici fiscale si bugetare, in corelare cu cadrul de programare financiara la nivelul UE. Treptat, se va asigura incadrarea deficitelor structurale in obiectivele pe termen mediu, convenite cu Comisia Europeana;

Analiza schimbarilor intervenite si a noilor provocari cu care se confrunta sectoarele finantate din bugetele publice, pentru fundamentarea propunerilor de restructurare a institutiilor publice pentru a fi adaptate si a face fata la aceste provocari;

Modificarea Legii finantelor publice, astfel incat sa se asigure autonomia finaciara reala a autoritatilor publice locale; avem in vedere, de exemplu, ca pana la 80% din redeventele obtinute din exploatarea resurselor naturale, precum si impozitul pe venit in intregime sa fie alocat autoritatilor publice locale;

Continuarea controalelor si evaluarilor in institutiile unde statul roman este actionar si a programelor finantate cu bani de la buget, astfel incat fiecare leu cheltuit din fondurile publice sa fie in concordanta cu prevederile legii si sa aduca plusvaloare in economie.

Stiri pe aceeasi tema

Noroc ca exista Tariceanu, altfel alegatorii liberali din Romania trebuiau sa emigreze la Polul Nord

Cristiana Petrariu Bota

Ce spune Kovesi despre posibilitatea de a candida la Presedintia Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Periplul valizelor continua. Dragnea a adus in Parlament o valiza in care se afla un stick USB cu un clip video despre presedintele Klaus Iohannis

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult