Guvernul Orban a picat, miercuri dupa-amiaza, dupa ce motiunea de cenzura a fost adoptata cu 261 de voturi. Presedintel Klaus Iohannis este cel care arbitreaza cearta criza politica, urmand a desemna un nou premier. Daca parlamentarii nu vor vota un nou Guvern vor fi organizate alegeri anticipate.
Parlamentul a adoptat motiunea de cenzura initiata de PSD si UDMR impotriva Guvernului Orban, la trei luni de la investirea sa in functie. Au fost 261 voturi „pentru” si, potrivit informatiilor Digi24, un senator liberal a votat alaturi de PSD.
Au fost prezenti 423 de parlamentari, fiind exprimate 400 de voturi. Dintre acestea, s-au inregistrat 261 de voturi „pentru” motiunea de cenzura si 139 de voturi „contra”, prin urmare Guvernul Orban a fost demis.
Nu au fost voturi anulate si nici abtineri. In urma cu trei luni, Guvernul Orban a fost investit cu 240 de voturi.
„Un scor de 261 de voturi este un scor inmpresionat”, a fost prima reactie a lui Marcel Ciolacu. El a precizat ca nu va vota un guvern PNL.
Dupa demiterea Guvernului Orban prin adoptarea motiunii de cenzura, miercuri, proiectul privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin este automat respins si nu mai poate fi promovat prin ordonanta de urgenta, deoarece guvernul care ramane interimar in functie nu mai poate adopta decat acte administrative.
Pasul urmator este ca presedintele Klaus Iohannis sa convoace consultari cu partidele la Palatul Cotroceni, in vederea desemnarii unui nou prim-ministru care sa formeze un alt guvern.
Se stie deja ca presedintele il va nominalza tot pe Ludovic Orban pentru functia de prim-ministru, iar acesta va veni in fata Parlamentului pentru votul de incredere cu aceeasi echipa guvernamentala din acest moment.
Totusi PSD va merge la discutiile cu Klaus Iohannis cu propria varianta de prim-ministru – social-democratii se gandesc la un tehnocrat din cercul celor care sunt agreati la Palatul Cotroceni. Numele luate in calcul sunt cele ale lui Vasile Dancu si Remus Pricopie.
Partidul condus de Marcel Ciolacu a anuntat deja ca nu este de acord cu demiterea unui nou guvern astfel incat sa se mearga pe procedura anticipatelor, si ca ii vor lasa pe cei de la PNL sa isi gaseasca singuri cele 233 de voturi necesare pentru respingerea Cabinetului Orban II.
Daca Guvernul Orban II va primi votul de incredere in Parlament, va ramane in functie pana la alegerile la termen din noiembrie, avand in vedere ca pana in septembrie, cand incepe sesiunea parlamentara de toamna, nu mai poate fi depusa o alta motiune de cenzura de catre PSD.
Daca Guvernul Orban II nu va primi votul de incredere, Klaus Iohannis va trebui sa nominalizeze un al treilea prim-ministru, probabil tot in persoana lui Ludovic Orban, fiind nevoie ca si acesta sa fie respins de Parlament pentru a se ajunge la dizolvarea Parlamentului si declansarea alegerilor anticipate.
Mai exista si varianta in care PSD sa tergiverseze procedural in Parlament, prin amanarea sedintelor, votul de incredere pentru noul guvern pana cand va expira termenul maxim necesar pentru declansarea anticipatelor.