16.1 C
România
4 octombrie 2024
Guvernul Orban - O parte dintre ministri vor fi specialisti afiliati partidului. Urmeaza comasarea mai multor ministere
Breaking NewsPolitica

Guvernul Orban a depus juramantul la Palatul Cotroceni, dupa ce a trecut de Parlament cu 240 de voturi

Guvernul Orban a depus juramantul la Palatul Cotroceni, la ora 19:00, in fata Presedintelui Klaus Iohannis, dupa care ministrii liberali au mers la Palatul Victoria, unde a avut loc o prima sedinta. Viorica Dancila a plecat deja din Palatul Victoria si a sustinut o declaratie de presa din sediul central al PSD.

Guvernul Ludovic Orban a trecut de votul Parlamentului cu 240 de voturi. PSD a boicotat sedinta, in incercarea de a nu asigura cvorumul necesar votului. Nu au fost prezenti nici presedintii celor doua camere ale Parlamentului, iar sedinta a fost condusa de senatoarea PNL Alina Gorghiu.  

Lista ministrilor din Guvernul Ludovic Orban

Presedintele Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea Guvernului Romaniei, in urmatoarea componenta:

prim-ministru – Ludovic Orban
viceprim-ministru – Raluca Turcan
ministrul Finantelor Publice – Vasile-Florin Citu
ministrul Afacerilor Interne – Marcel Ion Vela
ministrul Afacerilor Externe – Bogdan-Lucian Aurescu
ministrul Justitiei – Marian Catalin Predoiu
ministrul Apararii Nationale – Ionel Nicolae Ciuca
ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – Virgil-Daniel Popescu
ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor – Lucian Nicolae Bode
ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Nechita-Adrian Oros
ministrul Mediului, Apelor si Padurilor – Costel Alexe
ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei – Ion Stefan
ministrul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Bolos
ministrul Sanatatii – Victor Sebastian Costache
ministrul Educatiei si Cercetarii – Cristina Monica Anisie
ministrul Culturii – Bogdan Gheorghiu
ministrul Tineretului si Sportului – Marian Ionut Stroe
ministrul Muncii si Protectiei Sociale – Victoria Violeta Alexandru
„Imediat dupa depunerea juramantului vom avea o sedinta informala la Palatul Victoria”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, dupa votul de investitura din Parlament.

Liberalii se organizasera inca de dimineata pentru a se muta la Palatul Victoria in aceasta seara. Planul este sa inceapa imediat sa lucreze la proiectul de restructurare a Guvernului – comasarea ministerelor, sa stabileasca cati din structurile pesediste vor pleca, cine ramane – pentru ca maine, la prima sedinta oficiala de Guvern va fi adoptata OUG pentru noua structura a Executivului.

A doua OUG pe care o va adopta guvernul PNL va fi cea privind rectificarea bugetara de toamna.

ACTUALIZARE 17.25. Guvernul Orban va depune juramantul la Cotroceni, la ora 19.00. Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea guvernului.

ACTUALIZARE 17.05. „Va multumesc si aveti incredere in noi”, a spus Ludovic Orban, dupa ce a fost anuntat rezultatul votului.

ACTUALIZARE 16.55. Guvernul a trecut cu 240 de voturi. Avea nevoie de 233 de voturi pentru a trece.

Chiar daca nu au participat la sedinta de plen, presedintii celor doua camere ale Parlamentului au asistat la numaratoarea voturilor.

ACTUALIZARE 16.49. S-a incheiat votul. Incepe numaratoarea. Au votat peste 233 parlamentari.

ACTUALIZARE 16.12. S-a incheiat votul la Senat. Au votat 64 de senatori.

Incep sa voteze deputatii.

ACTUALIZARE 16.00. Eugen Gioanca este primul parlamentar PSD care a votat. Pe de alta parte, Scarlat Iriza, un alt social-democrat care spunea ca va vota guvernul, nu este in sala.

Eugen Gioanca a preluat mandatul lasat liber de Claudiu Manda, care a devenit europarlamentar ales pe listele PSD.

ACTUALIZARE 15.53. Incepe votul.

ACTUALIZARE 15.50. Alfred Simonis (PSD) cere verificarea cvorumului si a cerut un vot de control al cvorumului, prin apel nominal.

Liberalul Florin Roman a anuntat ca au fost 241 parlamentari inregistrati la sedinta si ca apelul nominal se face in acelasi timp cu votul.

ACTUALIZARE 15.48. Alina Gorghiu, care conduce sedinta plenului, a anuntat ca va incepe votul. Va fi vot secret, cu bile.

ACTUALIZARE 15.35.Ludovic Orban le raspunde celor care au luat cuvantul in Parlament.

Pentru Dan Barna, USR: „Nu am inclus toate punctele care existau in acordul nostru, dar toate stau la baza guvernarii. Alegerile anticipate – in masura in care va fi posibil, vom sustine alegerile anticipate, dar cu conditia sa existe un pact politc ca sa ne asiguram ca nu aruncam tara in criza”.

Pentru Kelemen Hunor, UDMR: „Votati un guvern responsabil, care va respecta Parlamentul. Pentru sistemul educational, vom aloca toate resursele care pot fi alocate. Sa fim cinstiti, nu putem aloca din primul an 6% pentru educatie si 4% pentru infrastructura. Vom aloca atat cat e posibil, respectand deficitul”.

Pentru Varujan Pambuccian, minoritati: „Multumim pentru sprijin”.

Pentru Varujan Vosganian ALDE: „Vom considera o proritate a acestui guvern investitiile publice. In ceea ce priveste atitutindea fata de justitie, pozitia mea a fost toleranta zero fata de coruptie, toeranta zero fata de abuz. Exista institutii care sa sanctioneze orice abuz. Nu am inteles partea cu slugarnicie. Romania este un partener si vom negocia pe picior de egalitate cu orice partener.”

Pentru Marius Pascan: Suntem la fel de interesati de aceste prioritati, inclusiv de retelele locale de gaze.

ACTUALIZARE 15.29. Marius Pascan (PMP) a spus ca „mai important decat orice in acest moment este stabilitatea tarii”, asa ca PMP va vota guvernul Orban.

ACTUALIZARE 15.25. Varujan Vosganian a anuntat ca ALDE va vota guvernul pentru ca Romania are nevoie de buget.

El a amintit si de cele 12 puncte solicitate de ALDE in discutiile cu PNL si a subliniat ca sunt multe proiecte de infrastructura importante, mai ales cele care leaga Moldova de alte zone ale tarii.

Vosganian a amintit si de ceea ce el numeste abuzurile in justitie, unde, a spus el, nu a existat un acord cu PNL.

„In privinta MCV am sesizat o anumita docilitate si va cer sa aparati suveranitatea Romaniei”, i-a spus el lui Ludovic Orban.

ACTUALIZARE 15.25. Varujan Pambuccian a anuntat ca toti membrii grupului minoritatilor nationale sunt in sala si vor vota Guvernul.

ACTUALIZARE 15.23. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca guvernul trebuie sa aloce 6% din PIB pentru educatie.

„Daca veti pune in aplicare legile din Parlament, daca veti respecta tratatele ratificate, daca ne veti respect, veti fi respectat”, a spus el.

El a amintit ca au fost si ministri care au primit aviz negativ in Parlament. „Responsabilitatea va apartine”, a spus el.

ACTUALIZARE 15.15. Presedintele USR, Dan Barna, a spus ca votul de astazi nu este un vot in alb si ca va sanctiona „orice posibil derapaj” al Guvernului.

„Romania are nevoie de multe reforme si suntem intr-o situatie delicata. Sunteti in fata unei mari provocari. E ultima zi si sunt ultimele ramasite ale unei guvernari PSD-Dragnea care aproape a reusit sa scoata Romania din Europa”, a spus el.

Dan Barna a vorbit din nou despre necesitatea alegerilor anticipate.

„Provocarea alegerilor anticipate ramane o tema esentiala. Daca vom da din nou sansa PSD ca intr-un an sa isi revina va fi un esec comun al intregii opozitii”, a spus Dan Barna.

Articole asemănătoare

Brexit pe 9 martie! Marea Britanie ar urma sa iasa din Uniunea Europeana in primavara anului 2019

Lucy Ionesco

Dan Voiculescu, trecere in revista: Neimpozitarea profitului reinvestit este o facilitate fiscala pentru care am luptat din 2007

Lucy Ionesco

Ce spune Mircea Geoana despre dosarul in care a fost condamnat Ioan Niculae

Lucy Ionesco