Guvernul Orban isi va angaja raspunderea pe legea bugetului pe 2020, pe legea bugetului asigurarilor sociale si pe OUG 114

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 18, 2019 22:12

Guvernul Orban isi va angaja raspunderea pe legea bugetului pe 2020, pe legea bugetului asigurarilor sociale si pe OUG 114

Guvernul Romaniei a aprobat, miercuri, Legea bugetului de stat pe 2020, ministrul Finantelor afirmand ca este primul buget din ultimii ani construit pe cifre reale. Tot astazi, Executivul a decis sa isi angajeze raspunderea pe legea bugetului pe 2020, pe legea bugetului asigurarilor sociale si pe OUG 114. Anuntul a fost facut in sedinta de Guvern de premierul Ludovic Orban, care a subliniat ca angajarea raspunderii vine ca o masura hotarata pentru corectarea situatiei critice in care se afla tara, dupa ”trei ani de harababura fiscala”.

De precizat ca este prima data cand un Guvern isi asuma raspunderea pe legea bugetului de stat.

Ministrul de Finante Florin Citu a spus, inainte de sedinta de Guvern, ca este primul buget din ultimii ani facut pe date reale. „In acelasi timp este primul buget care a avut ca obiective eliminarea risipei si directionarea banilor spre sectoarele utile”, a spus Florin Citu.

Bugetul a ajuns ”intr-un dezechilibru grav”, a atras atentia Ludovic Orban, care le-a cerut ministrilor sa tina cont de posibile amendamente care pot genera efecte favorabile pentru economie.

”Guvernul trebuie sa dea acest semnal (…) ca are capacitatea, printr-o politica graduala, sa corecteze toate dezechilibrele din economie, sa refaca functionarea marilor sisteme publice”,a spus Orban.

Ce riscuri presupune angajarea raspunderii

Potrivit articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la angajarea raspunderii, este votata.

In privinta OUG 114, Ludovic Orban a spus ca aceasta se afla la comisii in Camera Deputatilor si ca exista riscul ca dezbaterile sa dureze foarte mult, avand nevoie de mai multe avize, si riscul ”sa se adauge si alte prevederi nocive care sa accentueze dezechilibrele”.

Premierul Orban s-a pronuntat si in legatura cu ultimele decizii din Parlament, cum ar fi voturile din comisiile de Munca si Buget din Camera Deputatilor, privind reducerea TVA si majorarea alocatiilor pentru copii. ”S-a pornit o sarabanda de proiecte de lege fara niciun fel de fundamentare economica” si care creeaza cheltuieli suplimentare si reduc veniturile, a spus Orban.

 

loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.