PNL ar putea convoca Parlamentul pentru legea prin care se revine la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin
Breaking News Politica

Guvernul Orban si-a asumat raspunderea pe legea bugetului pentru 2020, pe modificarile la OUG 114 si pe legea bugetului asigurarilor sociale

Premiera in politica din Romania. Guvernul Orban si-a asumat raspunderea, luni, in Parlament pentru bugetul anului 2020, pe modificarile la OUG 114 si pe legea bugetului asigurarilor sociale. Sedinta privind legea bugetului pe anul viitor s-a prelungit pana seara,  cand documentul a ajuns la Parlament in forma finala, cu toate amendamentele acceptate. S-a incheiat in schimb mult mai rapid asumarea raspunderii pentru bugetul asigurarilor sociale si pentru modificarea asa-numitei ordonante a lacomiei – 114. PSD a facut opozitie totala si a sesizat Curtea Constitutionala.

Guvernul a renuntat la mai multe prevederi controversate din proiectul de modificare a ordonantei 114. A acceptat amendamentul PNL care elimina plafonarea la 25 la suta din salariul minim pe economie a sporului pentru conditii grele, periculoase sau vatamatoare de munca. Toti angajatii din sistemul public ar fi primit aceeasi suma, 557 de lei. Proiectul a starnit un val de proteste, mai ales in sanatate, unde multi au intrat in greva japoneza. Medicii s-au plans ca vor pierde si peste doua mii de lei pe luna.

Citeste si: Guvernul Orban renunta la eliminarea sporului de conditii periculoase

Executivul a acceptat si cateva exceptii la interdictia de a cumula pensia cu salariul in sistemul public, unde ar fi produs perturbari majore. Cumulul va fi permis, de exemplu, pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, pentru ca scolile sa nu ramana fara profesori. Pentru asistentii persoanelor cu handicap, sa nu ramana oamenii fara sprijin. La CFR, unde trenurile nu ar mai merge in lipsa mecanicilor de locomotiva.

Pentru USR, cea mai importanta victorie este amanarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari.

Guvernul si-a asumat raspunderea pentru bugetul anului viitor, cu mai multe amendamente propuse de parlamentari. Au fost alocati bani mai multi pentru infrastructura, programe din sanatate, cercetare si nu numai. Au ales aceasta procedura pentru ca bugetul sa fie adoptat pana la sfarsitul anului.

PSD, in schimb, critica vehement guvernul Orban. Si il acuza ca scade bugetul Ministerului Sanatatii si aloca prea putini bani pentru Educatie. Social Democratii sustin ca bugetul facut de PNL nu asigura fonduri pentru marirea pensiei minime si ca taie sporul de 15 la suta pentru angajatii din administratie. Iar prin modificarea ordonantei 114 creditele romanilor ar urma sa creasca din nou. Presedintii Camerei Deputtilor si Senatului au sesizat Curtea Constitutionala.

Guvernul Orban se bazeaza pe venituri de 360 de miliarde de lei si spera sa tina cheltuielile in jurul a 400 de miliarde. Bugetul pentru 2020 tinteste un deficit de 3,6 la suta si o crestere economica de 4,1%.
Guvernul si-a asumat raspunderea in plenul reunit al Parlamentului asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2020. Premierul Ludovic Orban a precizat ca au fost preluate foarte multe amendamente.

ACTUALIZARE Parlamentul a constituit grupul de combatere a cancerului.

ACTUALIZARE Guvernul si-a asumat raspunderea pe modificarile la Ordonanta de urgenta 114/2018. Premierul Ludovic Oban a declarat ca au fost acceptate mai multe amendamente. Unul dintre acestea se refera la acordarea in continuare a sporului de conditii grele in forma in care a fost acordat si in 2019.

Ludovic Orban: Am introdus in lege ca de la 1 ianuarie sa inceteze toate contractele prin detasare din mediul privat in mediul public (…).De la 1 ianuarie, toti cei care sunt astazi angajati in sistemul public prin detasare din sistemul privat li se incheie contractul cu o singura exceptie notabila, personalul MAE. Le-am dat un timp, pana la 31 august, sa-si reglementeze problema si sa-si ocupe functiile cu oameni angajati in sistemul public.

ACTUALIZARE Premierul Ludovic Orban a prezentat angajarea raspunderii pe legea bugetului asigurarilor sociale: „Proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat a tinut cont de legea pensiilor aflata in vigoare, iar in proiectul de lege pe care l-am prezentat Parlamentului am asigurat sumele necesare pentru cresterea pensiilor prevazuta in legea pensiilor. Este lucrul cel mai important care este cuprins in legea bugetului asigurarilor sociale de stat”.

Ludovic Orban a precizat ca a aprobat un amendament care prevede cresterea comisionului de transmitere prin intermediul Postei Romane de la 1% la 1,1%.

Stiri pe aceeasi tema

Bloomberg comenteaza scrisoarea trimisa de Rudolph Giuliani presedintelui Iohannis: Unele dintre politicile subliniate il avantajeaza in mod direct pe Dragnea

Ioana Badulescu

Presedintele Iohannis nu participa la sedinta solemna din Parlament dedicata implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

Ioana Badulescu

Legea Internshipului, adoptata in ultima sedinta de Guvern. Tinerii vor putea participa la programe de internship platite la firme private sau institutii publice

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult