Legea privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, trimisa in Parlament de Guvernul Orban
Breaking News Politica

Guvernul si-a asumat raspunderea pe legile privind termenele in Justitie, abrogarea OUG 51/ 2019 si plafoanele bugetare. PSD contesta doua dintre legi la CCR

Guvernul Romaniei si-a asumat prima raspundere, joi, in plenul reunit al Parlamentului pe trei proiecte de lege. Guvernul Orban si-a asumat raspunderea pe legile privind prorogarea unor termene in Justitie, abrogarea OUG 51/ 2019 si instituirea unor plafoane pentru cheltuieli publice. Guvernul a decis, in sedinta care a precedat asumarea, sa scoata din proiectele de legi prevederile referitoare la pensionarea anticipata a magistratilor si trecerea la completurile de 3 judecatori, ca urmare a adoptarii lor in Parlament. De asemenea, in sedinta de Guvern au fost respinse amendamentele USR si ALDE privind deficitul bugetar, unul dintre amendamente cerand ca deficitul sa fie de 3%, altul sa creasca pana la 3,95%.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat joi ca doua dintre proiectele pe care Guvernul si-a asumat raspunderea sunt in procedura parlamentara, ceea ce ar reprezenta un conflict juridic de natura constitutionala. PSD va contesta la CCR legea care abroga OUG 51/ 2019 si legea care proroga unele termene din justitie.

Primul modifica legile justitiei, prevazand amanarea termenului pentru cresterea vechimii in vederea accederii magistratilor la Institutul National al Magistraturii.

Cabinetul Orban a renuntat la amanarea pensionarii anticipate a magistratilor si prorogarea trecerii de la complete de 2 la 3 judecatori, dupa ce aceste masuri au fost votate ieri in Senat.

Un alt proiect pentru care Cabinetul Orban a venit in fata alesilor – este abrogarea OUG 51, ce adoptata de Guvernul Dancila, care le-a permis transportatorilor sa nu mai vanda bilete si abonamente la pret redus elevilor.

Au fost acceptate pentru acest proiect si doua amendamente: extinderea valabilitatii licentelor actuale de transport pana la 30 iunie 2021 si a termenului pentru finalizarea procedurii de selectie pentru operatorii de transport de catre Consiliile judetene pana la 1 iulie 2021.

Iar al treilea act se refera la plafoanele bugerate – esentiale pentru cionstructia bugetului pe anul viitor.

Bugetul pe 2020 nu mai suporta nicio cheltuiala suplimentara – spune premierul Ludovic Orban.

De la Tribuna Parlamentului, seful guvernului le-a cerut alesilor sa nu mai adopte legi care nu prevad clar sursele de finantare:

Proiectul pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar, arata ca in 2020, deficitul bugetar va fi de 3,6% din PIB si abia in 2022 ar urma sa revina sub 3%, a amintit Ludovic Orban, care a precizat ca o reducere brusca a defictului nu se poate face decat prin adoptarea unor masuri de austeritate.

Cele trei proiecte pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea sunt urmatoarele: proiectul de lege privind unele masuri pentru asigurarea bunei functionari a instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea in anul 2020; proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane; proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Cele trei legi au fost adoptate in sedinta de marti a Guvernului, iar miercuri au fost trimise in Parlament pentru declansarea procedurii de angajare a raspunderii.

Stiri pe aceeasi tema

Cercetatorii de la Universitatea din Hong Kong, despre primul caz de reinfectare cu noul coronavirus: Virusul este „in mod clar diferit”, nu este o reaparitie. Ce spune OMS

Cristiana Petrariu Bota

PSD asteapta ca Tudorel Toader sa-si dea demisia de la Ministerul Justitiei. Premierul a confirmat deja propunerile pentru trei noi ministri

Cristiana Petrariu Bota

Lumina Sfanta de la Ierusalim a ajuns in Romania si este impartita in toate bisericile din tara pentru Slujba de Inviere

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult