4.8 C
România
31 octombrie 2020
asistenta medicala comunitara, servicii medicale la sat, oug asistenta medicala, doctori, angajari doctori
Politica

Guvernul si-ar putea angaja raspunderea pe gratiere, modificarile la Codul Penal si pe Legea raspunderii magistratilor

Guvernul condus de Sorin Grindeanu si-ar putea angaja raspunderea pe ordonantele privind gratierea, modificarile la Codul Penal si pe Legea raspunderii magistratilor, aceasta fiind varianta preferata in acest moment, a declarat ministrul Justitiei, Florin Iordache, la Digi24.

Un anunt in acest sens va fi facut luni, dupa consultarile de la Ministerul Justitiei, a precizat Florin Iordache. Surse citate de hotnews.ro sustin ca Guvernul isi va angaja raspunderea si pe controversata lege a raspunderii magistratilor. Angajrea raspunderii de catre Guvern nu presupune traseul clasic al unui proiect de lege.

O alta varianta luata in calcul este cea a adoptarii ordonantelor privind gratierea si modificarile la Codul Penal in doua trepte, in prima faza urmand sa fie puse in acord cu deciziile CCR. In discutie se afla si adoptarea ordonantelor de urgenta cu mici modificari, la fel cum s-a incercat pana acum, insa este putin probabilca se va merge pe o astfel de varianta.

Cu privire la legea raspunderii magistratilor, un astfel de document este respins de asociatiile de magistrati, care considera ca exista suficiente prevederi legale prin care judecatorii sau procurorii abuzivi pot fi trasi la raspundere. In opinia lor, o lege suplimentara nu ar face decat sa puna o presiune suplimentara pe magistrati, afectandu-le astfel independenta.

Prevederile din Constitutie cu privire la angajarea raspunderii:

ARTICOLUL 114
(1) Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113.

(3) Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

(4) In cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3) , dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

Stiri pe aceeasi tema

Grindeanu a semnat numirea a doi consilieri, fosti colaboratori: Marius Nica si Florin Baranga

Cristiana Petrariu Bota

Romanii din strainatate vor putea vota timp de trei zile, a decis Senatul Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Pozitia Romaniei la Bruxelles in criza refugiatilor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult