Guvernul suplimenteaza numarul de posturi din invatamantul preuniversitar, personal didactic si nedidactic auxiliar
Examene

Guvernul suplimenteaza numarul de posturi din invatamantul preuniversitar, personal didactic si nedidactic auxiliar

Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de joi, suplimentarea cu 750 de posturi a necesarului pentru personalul din unitatile de invatamant preuniversitar de stat. Concret, se suplimenteaza numarul de posturi din invatamantul preuniversitar, personal didactic si nedidactic auxiliar.

„Ministerul Educatiei va adreseaza solicitarea de a fi de acord cu introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotarare pentru modificarea hotararii Guvernului 24/2020 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, in sensul in care se suplimenteaza numarul de posturi in sistemul de invatamant preuniversitar, vorbim de personal didactic si nedidactic auxiliar cu un numar de 750 de posturi”, a declarat un secretar de stat din Ministerul Educatiei, joi, la inceputul sedintei de Guvern.

Decizia este complementara celei adoptate la inceputul anului scolar 2020-2021, potrivit careia numarul de posturi necesare pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii in unitatile de invatamant preuniversitar de stat a fost, initial, suplimentat cu 500. In total, schema de personal in sistemul de invatamant preuniversitar in acest an scolar a fost suplimentata cu 1.250 de posturi.

Urmare a hotararii aprobate astazi, numarul total de posturi din invatamantul preuniversitar de stat, inclusiv in invatamantul special, in centrele judetene de resurse si asistenta educationala/Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, este de 286.710 posturi.

Reglementarea stabilita de Executiv are ca scop asigurarea dreptului la educatie al elevilor, in contextul in care, noul an scolar a inceput in conditiile prevazute de starea de alerta. Mai exact, organizarea activitatilor didactice pe durata starii de alerta presupune dispunerea unor masuri stricte de igiena si distantare sociala, fapt care determina micsorarea efectivului de elevi la clasa si cresterea numarului de clase, implicit a numarului de posturi.

In anul 2020, cheltuielile bugetare se vor face cu incadrarea in bugetul aprobat Ministerului Educatiei si Cercetarii. In viitorii ani financiari, cheltuielile bugetare se vor realiza cu incadrarea in fondurile aprobate prin legile bugetare anuale.

Ministerul Educatiei si Cercetarii, in calitate de autoritate de stat, in conformitate cu prevederile art. 32 din Constitutia Romaniei, republicata, si-a indeplinit obligatiile ce-i revin, prin punerea in aplicare a cadrului legal si prin asigurarea exercitarii dreptului fundamental la educatie, in conditiile starii de urgenta si ale starii de alerta.

In acest sens, a fost emisa OUG nr. 141/2020 privind instituirea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de invatamant si pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si ordinul comun MEC/MS nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, prin care au fost instituite masuri specifice de protectie a elevilor si a personalului din invatamant, pentru ca activitatea didactica sa se poata desfasura in conditii de siguranta sanitara.

Se prelungeste masura de suplimentare a numarului de 2.000 posturi in DSP-urile din tara

Tot in sedinta de joi, la propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea de Guvern pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii.

Conform actului normativ, se prelungeste inca sase luni masura de suplimentare a numarului de 2.000 posturi pentru personal contractual necesar in cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si serviciilor de ambulanta si Serviciul de ambulanta Bucuresti-Ilfov.

Poti citi si: Profesorii, pareri impartite fata de dezbaterea dintre ministrul Educatiei si vloggerul Selly:…

Masura este necesara avand in vedere evolutia situatiei epidemiologice determinata de cresterea semnificativa a numarului de cazuri de infectare cu noul coronavirus pe teritoriul Romaniei, care duce si la suplimentarea atributiilor personalului medical din cadrul directiilor de sanatate publica si serviciilor de ambulanta in aceasta perioada.

Astfel, incepand cu data de 12 octombrie 2020, pe o perioada de 6 luni, numarul maxim de posturi din directiile de sanatate publica si serviciile de ambulanta se suplimenteaza cu 2.000 de posturi, din care:

1) 1000 de posturi pentru directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;

2) 1000 de posturi pentru serviciile de ambulanta judetene si Serviciul de Ambulanta Bucuresti – Ilfov.

Stiri pe aceeasi tema

Subiect gresit la Matematica la Evaluare Nationala 2016! S-a initiat o petitie online impotriva diagramei reprezentata gresit

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Educatiei a publicat noile modele de subiecte pentru Evaluarea Nationala 2021

Ioana Badulescu

Ana Maria Dogaru, studenta in anul 6 la UMF Iasi, a castigat premiul Erasmus oferit de Liga Studentilor din Strainatate

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult