Guvernul va adopta un memorandum care va obliga institutiile publice sa afiseze pe site unele informatii
Politica

Guvernul va adopta un memorandum care va obliga institutiile publice sa afiseze pe site unele informatii

Guvernul va aproba, in sedinta de saptamana viitoare, un memorandum care va obliga institutiile publice si administratia centrala sa afiseze din oficiu pe site-uri unele date de interes public. Memorandumul va viza, intre altele, achizitiile publice. Anuntul a fost facut, joi, la RFI de ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru. Masura are ca scop eliminarea modului abuziv de a cere pret pe copierea documentelor, cu intentia de a descuraja solicitantul de informatii.

Memorandumul, care ar urma sa intre in vigoare la sfarsitul lunii martie, va viza „toate ministerele, toate companiile din subordinea ministerelor, toate instituţiile prefecţilor din teritoriu, toate instituţiile deconcentrate ale ministerelor, urmând ca prin structurile asociative ale administraţiei locale să determinăm şi autorităţile locale să se alinieze acestei practici generale”.

Ministrul Violeta Alexandru a explicat, la RFI, ca prin acest memorandum se doreste eliminarea „modului abuziv de a se cere preţ pe copierea documentelor, cu scopul evident de a descuraja solicitantul de informaţii”.

„În săptămâna viitoare va intra în şedinţa de Guvern un memorandum iniţiat împreună cu echipa Cancelariei, cu care de altfel lucrăm cel mai strâns şi care memorandum, este adevărat nu la nivelul autorităţilor alese, dar pe care ne bazăm ca şi practică de lucru pentru administraţia centrală şi instituţiile deconcentrate din teritoriu, memorandumul va stabili afişarea din oficiu a unor date care nu sunt împotriva legii a fi afişate, nu a existat o practică, o cultură a afişării lor şi prin dispunerea lor pe pagina de Internet a respectivei instituţii vom elimina acest mod abuziv de a cere preţ pe copierea documentelor, cu scopul evident de a descuraja solicitantul de informaţii. De exemplu, zona care priveşte achiziţiile publice este chiar o zonă tratată de memorandumul de care vă spun şi prin care începând de săptămâna viitoare va fi aprobat în şedinţa de Guvern. La un orizont de două săptămâni de la acest moment, deci la jumătatea lunii martie ar trebui să fie publicate din oficiu pe site-uri”, a afirmat ministrul Violeta Alexandru.

Vezi interviul VIDEO integral pe site-ul RFI.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Articole asemănătoare

Decizia definitiva in cazul lui Liviu Dragnea va fi data cel mai probabil in toamna

Ioana Badulescu

Dan Sova: Pe 20 mai vor incepe lucrarile la Autostrada Turda-Sebes

Bogdan

Victor Ponta a fost desemnat de Grindeanu noul secretar general al Guvernului

Ioana Badulescu