12.8 C
România
2 decembrie 2023
Romania interzice activitatile care implica participarea a mai mult de 1.000 de persoane
Social

Guvernul va adopta un proiect care le va permite temporar absolventilor de Medicina inscrisi la rezidentiat sa lucreze in spitale cu pacienti COVID-19

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a anuntat, miercuri, ca Guvernul va adopta astazi un proiect de ordonanta de urgenta care le va permite temporar absolventilor de medicina inscrisi la rezidentiat sa lucreze in spitale cu pacienti bolnavi de COVID-19.

Autoritatile, in colaborare cu universitatile de Medicina, au inceput deja sa creee listele, iar dupa ce va fi publicata, se va incepe preluarea si repartizarea studentilor.

Ordonanta este gata pentru adoptare astazi. Noi, de altfel, in colaborare cu universitatile, am inceput sa cream listele. In secunda in care este publicata, o sa incepem sa preluam studentii care s-au inscris si sa ii repartizam. Nu am asteptat adoptarea. Cand a fost in prima lectura ordonanta, am inceput sa ne mobilizam si cand se publica, speram maine deja incepem sa o implementam. Avem avizele de la CES si de la Consiliul Legislativ. Deja primim telefoane de la studentii care vor sa se inscrie si ii indrumam, prin universitatile unde sunt ei inmatriculati”, a declarat Raed Arafat, la inceputul sedinte de miercuri a Guvernului.

Iti recomandam si: Rezultatele finale la Rezidentiat vor fi publicate joi. Rectorul UMF Bucuresti: Sper ca aceste rezultate vor repozitiona invatamantul medical…

Raed Arafat a anuntat inca de saptamana trecuta ca Executivul a discutat, in prima lectura, o OUG care sa permita absolventilor de Medicina inscrisi la Rezidentiat sa poata lucra in spitale cu pacienti cu coronavirus, sub supraveghere. De asemenea, Arafat a anuntat ca se are in vedere si cooptarea a 3.000 de voluntari.

 2.500 de lei pe luna pentru fiecare student voluntar

Secretarul de stat in MAI a vorbit si despre un program de voluntariat in cadrul caruia studentii sa poata participa la procesul de ingrijire a bolnavilor pe baza de recrutare ca voluntari. Potrivit lui Arafat, la fiecare luna se asteapta o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecarei luni studentul va primi un premiu de 2.500 de lei, plus diurna acolo unde este cazul.

„Totodata, in colaborare cu Consiliul Rectorilor si cu rectorii universitatilor care pregatesc studenti in medicina si studentii din Asistenta Medicala Generala, asistenti cu studii superioare, astfel incat sa se organizeze un program de voluntariat, unde studentii pot participa la procesul de ingrijire a bolnavilor pe baza de recrutare ca voluntari. Vor fi repartizati si vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situatii de urgenta din judetele unde vor fi repartizati si vor lucra in judetele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitara. La fiecare luna se asteapta o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecarei luni studentul va primi un premiu de in cuantum de 2.500 de lei, plus cei care vor fi in alte localitati decat centrele universitare unde studiaza sau localitatile de domiciliu sau resedinta vor primi o diurna, plus cazarea si masa gratuite din partea autoritatilor sau a unitatii sanitare unde vor activa”, a precizat Raed Arafat.

Acesta apreciat ca aceste masuri sunt extrem de importante, pentru ca pot creste capacitatea sistemului.

Arafat a precizat ca studentii vor ajuta ca personal mediu, vor lucra alaturi de asistenti, alaturi de medici.

„Tintim in prima faza dintr-o pepiniera de 20.000 de posibili voluntari recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari”, a mai explicat Raed Arafat.

Acesta a mentionat si ca o alta prevedere a OUG se refera la personalul Ministerului Apararii care ca participa si va sprijini realizarea campaniei de vaccinare anti COVID-19 cand aceasta va incepe.

 

Related posts

Extrageri Loto 10 noiembrie 2013: Noi reporturi la 6 din 49, 5 din 40 si Joker

Bogdan

Comisia de la Venetia, raspuns pentru CCR: Libertatea de exprimare este o valoare fundamentala intr-un stat democratic, dar cei aflati in functii publice trebuie sa se abtina in critici

Ioana Badulescu

Cauza oficiala a mortii lui Dan Condrea: Pe certificatul de deces scrie politraumatism accident rutier

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult