Potrivit masurilor de austeritate discutate in PSD, Guvernul vrea sa impoziteze pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. Social democratii au discutat, luni, in cadrul Comitetului Executiv National o serie de masuri economice propuse de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, ce vor fi adoptate odata cu rectificarea bugetara programata pentru finalul lunii. In replica, USR atrage atentia ca doar jumatate din pensiile speciale vor fi afectate de asa numita „taxa de solidaritate” anuntata de ministrul finantelor, Eugen Teodorovici.
Ministrul a dat doua exemple de masuri, prima fiind plafonarea pensiilor speciale la 10.000 de lei, iar pentru ceea ce se depaseste sa fie achitata o taxa de solidaritate. Ministrul de Finante nu a precizat cat va fi aceasta taxa de solidaritate, dar a spus ca prin aceasta masura se vor indrepta foarte multe lucruri.
„A fost o discutie despre modul in care va fi facuta rectificarea. Peste 2 zile va fi o discutie cu toate structurile asociative. Va dau exemplu de doua masuri: e vorba de ceea ce romanii solicita, pensiile speciale, credem ca o varianta normala ar fi sa plafonam la 10 mii de lei, iar pentru ce depaseste sa fie aplicata o taxa de solidaritate. Credem ca asa se indreapta foarte multe lucruri, e o abordare corecta, normala. Proiectul va ajunge in Parlament si Parlamentul va decide”, a explicat Teodorovici.
In ceea ce priveste cea de a doua masura, aceasta vizeaza gratuitatea pe tren pentru studenti. Aici nu este insa clar cum se va proceda, ministrul afirmand ca ori se va limita numarul de calatorii gratuite, ori va fi o limita de varsta, ori de gratuitate vor beneficia doar studentii cu rezultate bune la invatatura.
„A doua propunere este legata de gratuitatea pe calea ferata, inspirandu-ne din alte tari ale Europei, va fi si o discutie inainte de a lua o decizie in acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studentilor. Putem discuta limitarea numarului de calatorii in fiecare an si alte categorii de romani pentru care sa se aplice aceste gratuitati. Un numar limitat de calatorii.
De asemenea varsta pana la care sa se aloce aceasta gratuitate pe calea ferata, aceea de 26 de ani. De asemenea, putem sa il corelam si de situatia la invatatura in universitati sau facultati, sa nu avem studenti repetenti sau restante”, a subliniat ministrul de Finante.
Eugen Teodorovici a mai afirmat ca au fost discutate si alte masuri, iar forma exacta a acestora va fi stabilita pana la 31 iulie, la rectificarea bugetara. Totusi, ministrul de Finante sustine ca aceste masuri nu sunt luate din cauza ca Guvernul a ramas fara bani, ci pentru ca „vor asigura sustenabilitatea in anii viitori”.
„Sunt masuri care trebuie sa fie luate, nu sunt masuri luate din lipsa de bani. Vor asigura sustenabilitatea in anii viitori”, a conchis ministrul Eugen Teodorovici.
Reactia USR
„Cu un ochi la gaura uriasa din bugetul de stat si cu celalalt la viitoarele alegeri, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a vorbit despre introducerea unei „taxe de solidaritate” pentru pensiile speciale care depasesc 10.000 de lei. Ministrul aspirant la statutul de candidat la Presedintie nu a spus, insa, ce nivel va avea taxa de solidaritate. Cum nu a spus nici ca, aplicand-o de la un prag de 10.000 de lei, ea va viza maximum jumatate din pensiile speciale, celelalte ramanand intregi bine mersi”, se arata intr-un comunicat al USR, publicat pe pagina de Facebook.
Uniunea arata, citand datele Casei Nationale de Pensii aferente lunii mai 2019, ca pensia medie a celor 3.790 de fosti magistrati este de 18.180 lei, iar pensia media a celor 1.452 de fosti angajati din sistemul aeronautic civil este de 10.875 lei.
In cazul celorlalte categorii – fosti parlamentari, functionari publici parlamentari, membri ai Corpului diplomatic, angajati ai instantelor si parchetelor si reprezentanti ai Curtii de Conturi – pensia medie este sub 10.000 de lei.
„Putem deduce ca sunt mai putini beneficiari peste pragul indicat de Teodorovici”, subliniaza sursa citata.
USR mai spune ca „ministrul de Finante nu a spus nimic nici despre pensiile de serviciu ale celor care au lucrat in sistemul de siguranta publica si in servicii, chiar daca este vorba despre peste 140.000 de beneficiari, iar pensiile sar bine, in unele cazuri, peste pragul de 10.000 de lei”.
„In plus, sa nu uitam ca PSD si-a descoperit „grija” pentru plafonarea pensiilor speciale dupa ce, in urma cu circa doua saptamani, Guvernul a dat prin OUG pensii speciale primarilor, sefilor de CJ-uri si adjunctilor acestora, pe motiv ca au un „rol complex” si ca activitatea lor impune „un grad sporit de responsabilitate si respectarea si indeplinirea cerintelor cetatenilor””, mai arata USR.
Uniunea Salvati Romania a depus in octombrie 2017, la Senat, un proiect de lege in Parlament care prevede abrogarea pensiilor speciale.