-6.7 C
România
16 ianuarie 2021
Externe

Helmut Schmidt a fost un fenomen. Marile publicatii internationale evoca personalitatea fostului cancelar

Marți a murit, la vârsta de 96 de ani, fostul cancelar social-democrat german Helmut Schmidt. Personalitatea sa este evocată în marile publicații internaționale. ”Helmut Schmidt a fost un fenomen”, scrie Deutsche Welle.

”După părăsirea funcției de cancelar a început să joace rolul înțeleptului politic, cel care are mereu dreptate. Nu l-a interesat niciodată spiritul epocii, și-a făcut propriile reguli – aceasta se vede din obiceiul de a fuma chiar și acolo unde nu mai era permis. A dat dovadă deseori de incorectitudine politică. A abordat cele mai interzise unghiuri și nimănui nu i-a trecut prin cap măcar să încerce să-l împiedice.(…)

Calitățile sale au ieșit la iveală în momentele de criză. Mandatul său a fost marcat de două crize ale țițeiului. Simultan, a combătut niște excese sociale scumpe din perioada predecesorului său, Willy Brandt. Cea mai mare provocare a mandatului său a fost seria de atentate teroriste ale RAF (Facțiunea Armata Roșie), care a testat serios capacitatea de răspuns a statului. Abordarea sa dură în lupta anti-teroristă a dat roade, statul s-a impus. A fost fidel propriului motto: <<Și democrațiile au nevoie de conducători>>.”

„Helmut Schmidt a marcat puternic politica germană. Discursurile sale din Bundestag sunt memorabile. A fost un adevărat orator și modulațiile vocii sale au rămas inimitabile. Pe lângă talentul retoric, imaginea sa a fost completată de figura de tată puternic, mereu gânditor. Pentru mai multe generații, el a fost cel care a explicat sensul diverselor fațete ale unei lumi complexe. Sau cum s-a exprimat biograful său: a fost cel mai tânăr dintre seniori.

A fost total diferit de prietenul de partid și predecesorul său în funcție Willy Brandt. Cei doi s-au aflat la polii sociologici și ideologici opuși ai social-democrației: Brandt a excelat în partea emoțională a politicii, a fost cel care a dat naștere visurilor politice. Schmidt a reprezentat partea pragmatică, concretă, a încercat mereu să stimuleze capacitatea rațională a publicului său. A fost un priceput mediator de crize, de care a avut parte cu vârf și îndesat în mandatul de cancelar. Viziunile politice îl oripilau: cei cu viziuni ar trebui să meargă la doctor, a spus el o dată”, evoca DW.

Stiri pe aceeasi tema

Accident aviatic in Peninsula Sinai. Un avion Airbus A321 cu 224 de turisti rusi la bord s-a prabusit

Cristiana Petrariu Bota

Bulgaria ne depaseste! Vecinii nostri pot fi scutiti de mecanismul de verificare si cooperare(MCV) unde se afla din 2005

Ioana Badulescu

Un camion romanesc care transporta sirieni, prins in Bulgaria

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult