Produsele alimentare romanesti, promovate in Suedia
Social

Hipermarketurile vor comercializa 51% produse romanesti. Legea a fost promulgata de presedinte

Hipermarketurile sunt obligate sa comercializeze 51% produse romanesti, legea care specifica acest lucru fiind promulgata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. In timp ce confederatia Concordia si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania avertizeaza asupra modificarilor la Legea 321/2009, care in opinia lor pot afecta functionarea comertului alimentar, Comisia de agricultura din Parlament sustine ca, in forma actuala, legea nu contravine principiilor pietei unice.

Prevederile privind aprovizionarea cu produse romanesti intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial. Nerespectarea prevederilor din aceasta lege se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 100.000 si 150.000 lei. Guvernul va elabora normele de aplicare pentru lege in urmatoarele doua luni.

Legea prevede printre altele: „comerciantii – persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare”.

Inainte ca modificarile la legea 321/2009 sa fie promulgate de seful statului, confederatia patronala CONCORDIA sustinea ca a luat la cunostinta ”cu ingrijorare’ de modificarile aduse de acest act normativ. In opinia reprezentantilor acestei confederatii, prevederile legii ”incalca atat legislatia comunitara, cat si principiile pietei unice”, dar si legile din Romania. Nemultumiti sunt si cei din Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania, care au avertizat ca modificarile aduse Legii 321/2009 ”au potentialul sa afecteze masiv functionarea normala a comertului alimentar”.

De partea cealalta, Comisia de agricultura din Parlament sustine ca, in forma actuala, legea nu contravine principiilor pietei unice, subliniind ca prevede obligativitatea ca in hipermarketuri sa existe 51% din produse provenite din ”lantul scurt” de aprovizionare, fara sa faca strict trimitere la produsele romanesti.

Comisia Europeana a anuntat, luna trecuta, ca verifica daca aceasta lege incalca legislatia europeana privind libera circulatie a marfurilor pe piata comuna a Uniunii Europene. „In prezent, urmarim acest proiect legislativ indeaproape, pentru a evalua compatibilitatea sa cu legislatia Uniunii Europene, in special cu principiul liberei circulatii a bunurilor”, declara atunci, pentru HotNews, un purtator de cuvant pentru Piata Interna al Comisiei Europene.

Vom avea produse romanesti in supermarketuri! Modificarile la Legea 321 au fost aprobate

Produsele romanesti, discriminate in tara lor. Doar 30% din carnea si legumele din hipermarketuri sunt romanesti!

 

Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa se aprovizioneze cu produse alimentare pe lantul scurt, iar supermarketurile vor functiona in continuare si in week-end, a fost aprobat pe 8 iunie de Camera Deputatilor.

Potrivit legii, comerciantul persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare. Fac exceptie comerciantii care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active total de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei.

Prin exceptie, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lantului scurt de aprovizionare, in urma consultarii entitatilor din cadrul organizarii comune de piata, prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Carnatii de Plescoi, novacul afumat din Tara Barsei si alte 12 produse romanesti asteapta sa fie certificate in Europa

In plus, comerciantul persoana juridica autorizata care desfasoara activitati de comercializare pentru produsele alimentare are obligatia de a organiza evenimente de promovare si vanzare a produselor alimentare romanesti, cu respectarea legislatiei sanitare-veterinare in vigoare. Frecventa acestor evenimente, precum si orarul de functionare se va stabili prin hotarare a consiliului local.

Actul normativ mai prevede ca ”relatiile comerciale dintre furnizori si comercianti sunt stabilite prin incheierea unui contract comercial negociat in prealabil de catre parti, care respecta legislatia in vigoare si dispozitiile prevazute de prezenta lege. Este interzis oricarui comerciant sa solicite facturarea/refacturarea si sa incaseze de la furnizor taxe si servicii. Este interzis oricarui comerciant sa solicite furnizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un pret de achizitie mai mic sau egal cu cel cu care a achizitionat produsele respective”.

Articole asemănătoare

Bilant coronavirus in Romania, 13 noiembrie: Aproape 9.500 de cazuri si 174 de morti

Lucy Ionesco

Ministrul Educatiei, greseli de exprimare la bilantul de sase luni: Manualele scolare este un subiect intens

Ioana Badulescu

Cum isi imagineaza romanii ca va arata Romania in urmatorii 100 de ani. STUDIU

Ioana Badulescu