HISTRIA 15, cel mai mare exercitiu militar din Romania ultimilor 25 de ani

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota septembrie 17, 2015 23:13

HISTRIA 15, cel mai mare exercitiu militar din Romania ultimilor 25 de ani

HISTRIA 15, cel mai mare exercitiu militar din Romania ultimilor 25 de ani, a angrenat peste 7000 de militari si tehnica militara de ultima generatie. Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca lipsa unei legi de demobilizare în urma unei situații de criză este una dintre “lecțiile” exercițiului HISTRIA 15, primul exercițiu de amploare organizat în România la nivel interinstituțional în ultimii 25 de ani.

“În urma exercițiilor pe care deja le-am organizat, avem câteva lecții învățate și desprindem câteva concluzii. Sunt măsuri tehnico-operative pe care trebuie să le luăm pentru asigurarea interoperabilității instituțiilor statului român dar și cu cele din NATO și UE.(…) Am constatat că avem o lege care se referă la mobilizare pe timp de criză, dar nu avem o lege care să se refere la situații de demobilizare”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, la finele exercițiului găzduit joi de Poligonul din Babadag.

La rândul său, șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, a susținut necesitatea sincronizării acțiunilor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii publice și siguranței naționale. “Exercițiul este cât se poate de complex, iar această nevoie de sincronizare a acțiunilor este cât se poate de importantă”, a menționat șeful Statului Major General.

HISTRIA 15 a reunit, în perioada 7-18 septembrie, în diferite poligoane din țară și în Portul Constanța, peste 7000 de militari și peste 800 de mijloace de luptă. Potrivit ministrului Apărării Naționale, acesta a fost “primul exercițiu de o asemenea amploare organizat în România, în ultimii 25 de ani, primul exercițiu coordonat de Centrul Național Militar de Comandă”, care a reunit reprezentanți din peste 12 ministere.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.