Iasi, la 607 ani de la prima atestare documentara. Date istorice despre orasul Iasi
Stiri locale

Iasi, la 607 ani de la prima atestare documentara. Date istorice despre orasul Iasi

Orasul Iasi a implinit, marti, 607 ani de la prima atestare documentara. Capitala istorica a Moldovei a fost mentionata intr-un privilegiu comercial acordat negustorilor ucraineni de catre Alexandru cel Bun, la 6 octombrie 1408.

„La nivelul anilor 1.400, Iasul era un targ mititel. Orasul a inceput sa creasca spre sfarsitul secolului al XV-lea, cand Stefan cel Mare a ridicat Biserica Neculai Domnesc (1492, n.r.). Adevarata dezvoltare a venit insa, dupa parerea mea, in vremea domniei lui Vasile Lupu (anii 1600, n.r.) cand acesta a ridicat numeroase monumente de importanta culturala si religioasa, iar resedinta domneasca a inceput sa fie Iasul. De atunci, Iasul s-a impus si ca o capitala a Moldovei si a devenit, printre altele, centru de pelerinaj, prin aducerea moastelor Sfintei Parascheva”, spunea in urma cu cativa ani prof. dr. Petronel Zahariuc, din cadrul Facultatii de Istorii a Universitatii „Al.I.Cuza”.

IASI: Cel mai mare proiect de voluntariat din Europa are loc cu implicarea unor elevi din Iasi

De precizat ca numele IASI este o denumire a unui trib de alani care au migrat in zona Moldovei, in secolele XII-XIII, din centrul Asiei. Astfel, in anii 1100-1200, asa-numitul trib de iasi s-a stabilit pe un teritoriu situat spre cursul superior al raurilor Prut si Nistru. Alti istorici sustin insa ideea ca unele triburi de alani s-au stabilit in aceasta zona inca de pe vremea razboaielor daco-romane, sub denumirea de iazygi.

Sase secole mai tarziu, in 2008, momentul aniversar „Iasi 600” a fost sarbatorit in oras printr-o serie de evenimente de anvergura, printre care si proiectul „Capsula Timpului”. Autoritatile iesene au ingropat, duminica seara, o „Capsula a timpului” in curtea Primariei. Capsula contine filme de prezentare a Iasului anilor 2000, alaturi de mesaje ale iesenilor si fotografii din oras. Primarul de Iasi a daruit copiilor care se nasc in ziua de 6 octombrie cheile capsulei, astfel incat aceasta sa fie dezgropata si deschisa in anul 2058.

ZILELE IASULUI 2015: Program de Sf. Parascheva la Iasi

Aceasta initiativa s-a nascut din dorinta de a transmite peste ani mesajul si imaginea Iasului timpurilor noastre si a avut ca finalitate realizarea unei capsule in care sunt pastrate obiecte si amintiri pentru generatiile viitoare. Caseta sigilată şi depozitată in fata Palatului Roznovanu la baza monumentului aniversar „Chivotul memoriei”, creatia artistului plastic Felix Aftene, va fi scoasa la lumina in anul 2058.

Stiri pe aceeasi tema

Tarom a introdus curse intre Satu Mare si Constanta. Zborul dureaza mai putin de doua ore

Ioana Badulescu

Accident grav pe DN1 intre Ploiesti si Brasov, la Paulesti. O persoana a murit, alte 5 sunt ranite

Cristiana Petrariu Bota

Rezultatul alegerilor de la UMF Iasi, o surpriza? Viorel Scripcariu este noul rector al UMF

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult