Breaking News

Iasi – Mitropolia Moldovei si Bucovinei a decis ca racla cu moastele Sfintei Parascheva sa nu mai fie scoasa din Catedrala Mitropolitana pe 8 octombrie

IASI – Mitropolia Moldovei si Bucovinei a decis, marti, ca racla cu moastele Sfintei Parascheva sa nu mai fie scoasa din Catedrala Mitropolitana pentru a fi depusa pe baldachinul din curte in data de 8 octombrie, a anuntat purtatorul de cuvant Constantin Sturzu. Acesta a adaugat ca racla ar putea fi scoasa in orice zi, respectiv „atunci cand numarul mare de credinciosi ar impune acest lucru”.

Totodata, Mitropolia Moldovei a reactionat la decizia autoritatilor de a permite accesul la slujbe religioase doar a localnicilor. Organizatorii sarbatorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum si pelerinilor care nu pot veni la Iasi din cauza restrictiilor, transmite Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Amintim ca autoritatile au decis luni, 5 octombrie, ca organizarea de sarbatori religioase este permisa doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau resedinta in locul unde se desfasoara evenimentul.

Astazi, curtea Mitropoliei din Iasi era plina, sute de credinciosi asteaptand cateva zeci de minute pentru a putea ajunge la racla Sfintei Parascheva.

Participarea la sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva constituie pentru multi un prilej de intarire

Mitropolia Moldovei si Bucovinei sustine ca, incepand cu anul 1641, pelerinajul la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva s-a desfasurat cu participarea credinciosilor care si-au asumat acest act de credinta.

„Sfintele moaste, element esential de marturisire a credintei crestin ortodoxe, reprezinta dovada concreta ca atunci cand omul dobandeste harul Duhului Sfant, trupul sau primeste darul sfinteniei de care se pot bucura, apoi, cei ce se inchina cu credinta”, sustine Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

„Acum, Biserica, prin intreaga sa implicare in domeniul social si medical, a dovedit ca se preocupa de sanatatea trupeasca a oamenilor. Deopotriva, Biserica este indatorata sa se ingrijeasca si de sanatatea sufleteasca a credinciosilor ei in tot timpul, dar mai ales in momente precum cele actuale, cand au aparut tot mai multe forme de neliniste, deznadejde, frica si confuzie launtrica. Participarea la sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva constituie pentru multi un prilej de intarire in vremurile de cumpana prin care trec. De la inceputul pandemiei, Biserica a sprijinit acele eforturi ale autoritatilor depuse in slujba sanatatii oamenilor, respectand masurile specifice acestei perioade. Organizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva intareste aceasta atitudine constanta a Bisericii, pelerinii avand de respectat reguli dintre cele mai stricte. In acest context, ni s-ar fi parut normal ca si autoritatile sa mizeze pe un comportament responsabil al credinciosilor, in continuarea aceleiasi increderi cu care au fost investiti, in calitatea lor de cetateni, la recentele alegeri locale. Este necesar sa se inteleaga de catre toti ca intre libertatile fundamentale se numara si dreptul oamenilor de a-si manifesta liber si neingradit convingerile religioase”, mai precizeaza sursa citata.

Conform Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, intreaga societate se afla intr-un moment dificil, dar nu se poate usor trece cu vederea mahnirea celor care constata ca au libertatea de a veni la Iasi pentru orice alt motiv, mai putin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Credinciosii care nu vor putea veni la sarbatoarea din 14 octombrie sunt rugati sa foloseasca timpul pe care l-ar fi dedicat pelerinajului in timp de rugaciune, sa participe la Sfanta Liturghie in parohiile lor, sa converteasca in fapte de milostenie pentru cei bolnavi resursele pe care le-ar fi folosit pentru pelerinaj. Organizatorii sarbatorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum si pelerinilor care nu pot veni la Iasi din cauza restrictiilor impuse, exprimandu-si nadejdea ca pentru acestia va veni cat mai curand si clipa in care vor putea sa ajunga la racla cu sfintele moaste”, se arata in acelasi comunicat.

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Constantin Sturzu, adauga ca, in acest context, racla cu sfintele moaste nu va mai fi scoasa din Catedrala Mitropolitana pentru a fi depusa pe baldachinul din curte in data de 8 octombrie, ci „atunci cand numarul mare de credinciosi ar impune acest lucru”.

„Asta inseamna ca poate fi scoasa oricand pana pe 13 octombrie, dar nu mai tarziu de aceasta zi ce premerge sarbatoarea din data de 14”, a spus Constantin Sturzu.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a decis, marti seara, ca Arhiepiscopia Iasilor va stabili un perimetru delimitat pentru Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, in care va fi permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau resedinta in municipiul Iasi. In perimetrul respectiv trebuie pastrata distanta de minim 1,5 m intre persoane, purtarea mastii de protectie este obligatorie, iar pelerinii nu pot avea contact cu racla cu Moastele Sfintei Parascheva.

Sursa foto: Andrei Cucu (captura)

 

Stiri pe aceeasi tema

Scotia va avea referendum de independenta! Angus Robertson o acuza pe Theresa May de „fanfaronada aroganta” si ii promite ca nu va putea sta in fata democratiei scotiene

Cristiana Petrariu Bota

REFERENDUM 2018 PENTRU MODIFICAREA CONSTITUTIEI. Romanii voteaza sambata si duminica, referendumul nu este valid daca nu se prezinta la urne cel putin 30% dintre alegatori

Ioana Badulescu

Bilantul mortilor dupa incendiul din Club Colectiv a ajuns la 32 de morti. O tanara de 27 de ani a murit la spitalul Pantelimon

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult