13.1 C
România
21 septembrie 2021
IASI - Zi libera pentru elevi, profesori si unii angajati pe 14 octombrie, de Sfanta Parascheva si Sarbatorile Iasului
Stiri locale

IASI – Zi libera pentru elevi, profesori si unii angajati pe 14 octombrie, de Sfanta Parascheva si Sarbatorile Iasului

IASI – Elevii si profesorii beneficiaza de o zi libera vineri, 14 octombrie, cand crestinii ortodocsi o sarbatoresc pe Sfanta Parascheva. Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi acorda unitatilor scolare posibilitatea de a considera ziua de vineri o zi destinata activitatilor extracurriculare, culturale, spirituale sau umanitare, de voluntariat, cu precizarea ca orele de curs vor fi recuperate ulterior, in baza unui calendar agreat de fiecare scoala.

Elevii si profesorii, dar o mare parte dintre angajatii din Iasi, au liber pentru a marca sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, dar si pentru a lua parte la Sarbatorile Iasului.

„Consideram importanta implicarea elevilor si a profesorilor din scoli in acest eveniment cultural, precum si initierea la nivelul catedrelor de limba si literatura romana a unor strategii educationale complementare derivate din continutul acestui proiect. Elevii pot, astfel, contribui la realizarea unui portofoliu al scolii, o forma creativa de exersare a spiritului critic sau jurnalistic prin consemnarea si valorizarea mesajelor culturale desprinse din evenimentele orasului”, a precizat Camelia Gavrila, inspector scolar general.

Citeste si: SARBATORILE IASULUI 2016 – HRAMUL SF. PARASCHEVA. Primii pelerini au ajuns la moastele Sf. Parascheva. Programul evenimentelor religioase si laice

Soc la Cuvioasa Paraschiva! O femeie posedata a facut circ la capataiul Sfintei de la Iasi 

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

Pe 14 octombrie sunt aşteptaţi la Iaşi ierarhi din Grecia, Bulgaria, Albania şi Siria. În 2014 au fost aduse la Iaşi moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, iar în anul 2015 au fost aduse moaştele Sfintei Maria Magdalena.

Vineri, 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul Cuvioasei Parascheva, între orele 9,00 şi 13,00, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată pe podiumul din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În anii anteriori la acest eveniment religios au luat parte nu numai clerici, dar şi reprezentanţi ai mediului politic local şi naţional, cultural şi educaţional.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Stiri pe aceeasi tema

Incendiu intr-un restaurant situat in Centrul Vechi din Bucuresti

Ioana Badulescu

Restrictii de circulatie pe litoralul romanesc pana la sfarsitul verii

Cristiana Petrariu Bota

Gheorghe Stefan vrea in arest la domiciliu din cauza unor probleme grave de sanatate

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult