3.1 C
România
21 februarie 2024
Papa Francisc
Breaking NewsSocialStiri locale

Iasul se pregateste sa il primeasca pe Papa Francisc. Masurile de securitate si organizatorice intra in vigoare vineri, 31 mai

Sanctitatea Sa Papa Francisc efectueaza o calatorie apostolica in Romania in perioada 31 mai – 2 iunie 2019, zile in care va merge la Bucuresti, Iasi, Sumuleu-Ciuc si Blaj. Vizita Papei Francisc are loc sub genericul ”Sa mergem impreuna!”.  

Papa Francisc a spus, in mesajul transmis luni, la TVR1, inaintea vizitei sale in Romania, ca vine intre romani pentru a „merge impreuna”, iar gandul ca mai sunt cateva zile pana la calatoria in tara noastra il bucura.

La Iasi, o sculptura din marmura care il infatiseaza pe Isus va fi dezvelita in onoarea Papei Francisc. Scena va fi ornata cu flori albe. Strazile din oras sunt spalate, iar iesenii sunt avertizati cu privire la masurile de securitate si organizatorice care intra in vigoare de vineri, 31 mai.

Pregatirile pentru vizita Papei Francisc la Iasi au intrat pe ultima suta de metri. Peste 70.000 de mii de credinciosi sunt asteptati simbata, 1 iunie, la Iasi. Papa Francisc se va afla pentru doua ore in capitala culturala a Romaniei, Iasi, oras declarat si capitala istorica. Opt kilometri de garduri de protectie, strazi inchise, 30.000 de pelerine, o suta de mii de sticle de apa si masuri speciale de securitate. Papa Francisc se va intalni la ora 17 si 45 de minute cu 800 de credinciosi, batrini si bolnavi. Apoi se va indepta, in papamobil, printre credinciosi, catre Palatul Culturii din Iasi.

Elisabeta Balan are 71 de ani. E din comuna Sipote, judetul Iasi. Cu fata arsa de soare si parul alb ascuns sub basmaluta isi stringe degetele albe de emotie. Pe 1 iunie, ea si cei 27 de membri ai familiei vor sta in dreapta Papei Francisc. Trei generatii. Imprastiate in toate colturile lumii. Vizita papei Francisc i-a reunit la Iasi. De ce a fost aleasa familia Balan? Pentru credinta!

“Am avut un necaz mare. Sotul meu era la spital, un accident. In aceeasi zi eu aveam o nastere. O nastere grea. Si noi nu stiam unul de altul. Ne-am rugat sa ne vedem impreuna. Apoi a fost o operatie mare si nu credea nimeni ca se va indrepta! E si acum acasa cu noi. Asta e puterea rugaciunii”, spune cu sfiala Elisabeta Balan. Doua dintre fiice s-au calugarit. Vizita Papei ii aduce la Iasi toata familia imprastiata in toate colturile lumii. Din Germania, Belgia pina in Republica Moldova. Doua dintre fiice au ales Calea Domnului. Maica Maria spune ca Dumnezeu i-a aratat calea. Elisabeta Balan si familia ei sunt doar 28 dintre membrii comunitatii catolice din Iasi care vor sta in dreapta papei Francisc.

La Iasi sunt asteptati in jur de o suta de mii de credinciosi. Sunt 20 de puncte de informare. Patru mii de steaguri care simbolizeaza tricolorul, stemele municipiului Iasi si a Diecezei Romano Catolice intregesc atmosfera de sarbatoare. Pelerinii trebuie sa se asigure ca au la ei permisele de acces. Doar pe baza lor intra in perimetrul securizat. Sunt opt zone in centrul orasului. Fiecare cu punct de prim ajutor. Primarul Mihai Chirica a explicat : “s-au amenajat zone de camping la marginea Iasului. Parcarea autovehiculelor pelerinilor se va face in parcarile unor supermarket-urilor.Transbordarea pelerinilor catre locul evenimentului se va face cu mijloacele de transport ale Companiei de Transport Iasi “

Patru copii din centrele de plasament il vor intimpina pe papa Francisc in Piata Palatului.

Accesul in zonele din centru se face de la ora 11 la ora 16. De la ora 14 pe ecranele amplasate peste tot vor rula filme documentare despre viata Papei. La ora 16.45 Icoana Maicii domnului de la Cacica va fi dusa in procesiune pe Bulevardul Stefan cel Mare spre Palatul Culturii. 180 de credinciosi vor insoti icoana. In fata, patru copii care vor arunca petale de flori. Papa Francisc va ajunge la Catedrala Romano Catolica la 17. 25. Va primi lumina de la Anton Bisoc, un preot care a slujit 70 de ani si de la un tanar diacon. Se va inchina la relicvele Sfantului Anton Durcovici si va binecuvinta bolnavii si batrinii. Va merge cu papamobilul in Piata Palatului . In fata palatului, Papa Francisc va fi intimpinat de patru copii din centrele de plasament sustinuti de organizatiile de caritate din Moldova. Vor vorbi membri ai comunitatii catolice din Moldova. Mesajul Sfantului Parinte este cel mai asteptat moment. La ora 19 Papa Francisc paraseste Iasul. Dar in Piata Palatului va fi un concert sustinut de Gheorghe Zamfir.

Related posts

ANAF are o noua conducere, care promite reducerea numarului de declaratii fiscale si informatizarea sistemului

Lucy Ionesco

Trenurile Constanta-Bucuresti vor fi suplimentate, anunta CFR

Lucy Ionesco

Lumina Sfanta de la Ierusalim, intre adevar si controversa. Minunea de la Mormantul Sfant este fosfor alb?

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult