Asigurarea elementelor nutritive necesare solului si plantelor este esențială pentru obținerea unei recolte bogate. Furnizarea produselor care conțin aceste elemente, însă, trebuie făcută respectând anumite recomandări, pentru a nu pune în pericol producția. Orice exces, ca și orice deficit este în egală măsură dăunător, tocmai de aceea, la aplicarea unor îngrășăminte foliare, ia în calcul câteva aspecte importante pentru soiurile cultivate. Iată ce precauții să îți iei înainte de a folosi substanțele din această categorie!
Folosește aportul de elemente în favoarea plantei, nu în detrimentul ei!
Fertilizarea foliară are numeroase beneficii dovedite deja prin studiile efectuate, dar pentru a acționa eficient, trebuie avute în vedere anumite norme de bună practică. În primul rând, folosește soluții foarte diluate și nu depăși niciodată dozele care au fost scrise pe eticheta produsului. Stropirea cu soluții concentrate poate afecta grav întreaga recoltă, mai ales dacă se folosesc ingrasaminte foliare cu săruri, în special cele clorurate, care au potențial de ardere a sistemului de foliaj al plantelor.
Pe lângă concentrațiile utilizate și aplicarea produselor pe frunzele plantelor, mai trebuie luată în considerare și calitatea apei de udare. Clorinarea apei, deși indicată pentru distrugerea agenților patogeni, poate afecta și organismele benefice ale anumitor soiuri. Codul bunelor practici recomandă în acest sens stocarea apei de udare în rezervoare, pentru circa 8 – 10 ore, urmând ca după acest interval să se realizeze stropirea.
Dacă sursa de udare nu este una sigură și nu se cunosc caracteristicile sale chimice, fizice și biologice sau mai mult decât atât, există unele suspiciuni legate de prezența anumitor agenți patogeni, atunci apa poate fi tratată în prealabil cu o mică cantitate de peroxid de hidrogen. În cazul în care sursa de apă este contaminată, aceasta nu trebuie folosită deloc la prepararea unor îngrășăminte foliare.
Strategii de fertilizare cu rezultate excelente!
Stropește plantele atât pe suprafața exterioară, cât și pe cea inferioară a frunzelor! După cum poate știi, pe partea inferioară sunt localizate cele mai multe stomate ale plantei, așadar absorbția va crește când vei stropi în acest mod. Nu ignora direcția și viteza vântului când începi această activitate. Stropirea are efect optim când vântul este minim, iar temperatura este de 24 – 27 grade Celsius. În anotimpul călduros, udarea cea mai eficientă se face seara sau dimineața devreme, când temperatura este propice.
Strategiile de fertilizare influențează direct fazele de dezvoltare ale plantelor. Dacă ești cultivator de legume, e bine să știi că aplicarea unor îngrășăminte foliare cu mult fosfor, azot amoniacal, bor sau fier favorizează legarea fructelor și formarea semințelor, în timp ce fertilizanții foliari cu mult azot nitric, potasiu, calciu sau magneziu determină mărimea și greutatea fructelor. De asemenea, prin fertilizarea foliară se asigură și o rezistență sporită a plantelor împotriva dăunătorilor și agenților patogeni.
Obținerea unor recolte performante depinde în cea mai mare măsură de corectitudinea cu care respecți recomandările specialiștilor cu privire la cantitățile de nutrienți administrate, momentul ales, condițiile meteo și calitatea apei de udare. Orice alegere nepotrivită poate diminua recolta, afectând costurile de producție. Documentarea riguroasă înainte de folosirea unor îngrășăminte foliare sau consultarea unui specialist în domeniu te va ajuta să utilizezi optim substanțele puse la dispoziție de producători și să crești semnificativ producția legumicolă prin acest tip de fertilizare.