Un avocat al lui Dragnea a solicitat Inaltei Curti sa amane tragerea la sorti a completurilor de judecata pana la motivarea Curtii Constitutionale
Politica

ICCJ dezbate ultimul termen in procesul in care Dragnea este acuzat de instigare la abuz in serviciu

Inalta Curte de Casatie si Justitie dezbate, miercuri, ultimul termen al procesului in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz in serviciu in legatura cu angajarea a doua membre de partid la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Dosarul a fost trimis in instanta de DNA in iulie 2016, iar procesul a inceput pe fond in ianuarie 2017, avand 13 termene de judecata.

Liviu Dragnea a fost intampinat in mai multe randuri de protestatari in fata Instantei supreme, avand loc si incidente, asa cum s-a intamplat in octombrie 2017, cand secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a venit insotit de bodyguarzi, care s-au imbrancit atat cu protestatarii, dar si cu jurnalistii, chiar daca la fata locului se afla un dispozitiv impresionant de jandarmi.

Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, a fost singurul inculpat care a refuzat sa dea o declaratie in fata magistratilor, in schimb a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate a unui articol din Codul penal care reglementeaza infractiunea de abuz in serviciu. In martie 2018, ea a cerut incetarea procesului impotriva sa, sustinand ca a achitat prejudiciul in acest dosar.

Trei dintre inculpati – Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicusor si Anisa Stoica – si-au recunoscut vinovatia si au cerut judecare prin procedura simplificata, insa cererea lor a fost respinsa de presedintele completului de judecata, Stefan Pistol.

Cele mai importante declaratii in dosar au fost date de Floarea Alesu, fosta sefa a DGASPC Teleorman, care spunea, in mai 2017, ca Liviu Dragnea stia de situatia celor doua angajate care nu veneau la serviciu si lucrau de fapt la sediul PSD Teleorman.

De asemenea, Mirela Chera (martor), sef serviciu asistenta sociala in cadrul DGASPC Teleorman, declara la un termen al procesului din noiembrie 2017 ca Liviu Dragnea era perceput in judetul Teleorman ca „Dumnezeu” si toti il ascultau deoarece „nimeni nu facea altfel, sa nu il supere”.

Anisa Stoica, angajata de la DGASPC Teleorman, dar care si-a desfasurat activitatea la organizatia locala a PSD, a declarat in sala de judecata ca ii era frica de Liviu Dragnea, dar ca nu facea parte din „gasca” acestuia si nici nu s-a simtit protejata de el.

Liviu Dragnea a fost audiat pe 21 martie 2018, el sustinand in fata magistratilor ca a fost trimis in judecata de DNA fara probe, doar pe „declaratii, barfe si zvonuri auzite la sprit”.

Dragnea a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a infractiunilor de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.

In acelasi dosar, a fost trimisa in judecata si fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului si familiei si sef serviciu Secretariat din DGASPC Teleorman, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

De asemenea, au fost deferiti justitiei Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman; Ionel Marineci, fost sef serviciu in cadrul Complexului de servicii destinat copilului si familiei; Olguta Sefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman; Valentina Mirela Marinca, la data faptelor sef al Complexului de recuperare si coordonator al Complexului de servicii destinate copilului si familiei; Nicusor Gheorghe, la data faptelor sef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare; Constantin Claudiu Balaban, fost sef al Complexului de servicii destinate copilului si familiei din municipiul Alexandria; Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica, ambele functionare in cadrul DGASPC Teleorman; Rodica Milos (fosta Ogrija, fosta Draghici), director executiv adjunct al DGASPC Teleorman.

Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru mentinerea in functie si plata drepturilor salariale pentru doua angajate de la DGASPC Teleorman, desi stia ca acestea lucrau de fapt in cadrul organizatiei PSD Teleorman.

Ancheta in acest caz a inceput in anul 2012, dupa ce procurorii au primit informatii ca Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, ar fi cerut mita de la familiile care doreau urgentarea procedurilor de adoptie in cazul copiilor institutionalizati.

Ulterior, in decembrie 2013, procurorii au inregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul ca Floarea Alesu, in schimbul unor foloase necuvenite, proceda la mentinerea ilegala in posturi a doua angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica.

Conform DNA, Adriana Botorogeanu era incadrata din anul 2005 la DGASPC Teleorman in functia de inspector de specialitate in cadrul Serviciului administrativ, in conditiile in care ea figura si ca salariat in cadrul unei societati comerciale din Alexandria. De asemenea, Anisa Niculina Stoica era incadrata, din anul 2006, in functia de referent la Serviciul administrativ din DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, cele doua angajate nu s-au prezentat la serviciu si nici nu au prestat vreuna dintre activitatile inscrise in contractul lor munca semnat cu DGASPC Teleorman, desfasurandu-si de fapt activitatea la sediul organizatiei judetene PSD Teleorman.

DNA sustine ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona si controla activitatea DGASPC Teleorman, institutie in cadrul careia au fost incadrate Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica.

Procurorii sustin ca Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica sa se angajeze si sa fie remunerata in cadrul DGASPC Teleorman.

Dragnea mai este acuzat ca a contribuit, prin influenta pe care o avea in calitate de presedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica sa fie mentinute in functie la DGASPC Teleorman.

Stiri pe aceeasi tema

Iohannis la bilantul DNA: Cifrele nu mint. DNA e o institutie eficienta, contrar unei evaluari tendentioase si partizane prezentata de cineva saptamana trecuta

Ioana Badulescu

Rica Raducanu a intrat in politica. Vezi in ce partid s-a inscris

Cristiana Petrariu Bota

Parchetul General critica propunerile PSD-ALDE de modificare a Codurilor Penale: Efectul va fi blocarea activitatii de urmarire penala

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult